Toon zoekbalkToon menu

Lokaal samenwerken

Huisartsen presenteren nieuwe visie op zorg voor ouderen

Om alle ouderen ook in de toekomst de persoonsgerichte zorg te blijven bieden die zij nodig hebben, is het noodzakelijk dat de huisartsenzorg inspeelt op de huidige ontwikkelingen. Door maatschappelijke en politieke ontwikkelingen is de huisartsenzorg voor ouderen namelijk steeds meer onder druk komen te staan.

Download visiedocument

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de expertgroep Laego hebben daarom in samenwerking met InEen een visie op huisartsenzorg voor ouderen ontwikkeld. Daarmee willen zij richting geven aan de invulling van passende zorg, werkbare zorg en toekomstige zorg.

huisartsen-visie-ouderenzorg

Passend, werkbaar en toekomstig

De nieuwe visie bestaat uit drie delen: passende zorg, werkbare zorg en toekomstige zorg. Het visiedocument (pdf) biedt inhoudelijke en organisatorische aanknopingspunten voor de zorg voor alle ouderen. Extra aandacht is er voor ouderen met complexe problematiek. Ook biedt het visiedocument een praktisch overzicht van websites, organisaties en materialen voor de dagelijkse zorg voor ouderen.

Randvoorwaarden

De organisaties benadrukken dat voor goede huisartsenzorg moet worden voldaan aan de randvoorwaarden: voldoende tijd en middelen, goede lokale netwerkpartners en lokale voorzieningen, en voldoende competent personeel binnen de praktijk en in het netwerk. Alleen dan is het mogelijk om proactieve, persoonsgerichte en samenhangende zorg te bieden aan ouderen. InEen en LHV werken samen met NHG en Laego nog aan een uitwerking van die randvoorwaarden.
 
De visie van de huisartsen sluit aan bij de zienswijze van BeterOud: ouderen willen het heft in handen houden en om ze daarbij te ondersteunen is goede samenwerking op alle fronten noodzakelijk. Laego is één van de partners van BeterOud.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

Marianne Schilt 9/2/2022

Wil graag weten dat wanneer een huisarts King Arthur als verzorgende instantie inschakelt, toch persoonlijk contact houdt met een patient .

Al is het maar eens na b.v.b. eens in de 3 tot 6 maanden de patient bezoekt of minstens een telefonisch inlichtingen inwint?

Dit is iets wat ik totaal mis van mijn eigen huisarts.

Ben een patient die zeer weinig een beroep op de huisarts doet.

Ervaar dit als ongeinteresserdheid.

Dus een uitgesproken minpunt van mijn huisarts waar je toch een vertrouwensrelatie mee hoort te hebben.!!!!

Hoop hier hier spoedig een antwoord op te krijgen.

Met vr.gr. Mevrouw M.Schilt te Bussum