Social Art Lab: Kunst brengt ouderen in beweging

De kracht van kunst in de ouderenzorg

Achter de geraniums oud worden? Vergeet het maar! Kunst- en cultuurparticipatie dragen bij aan individuele ontplooiing, maatschappelijke participatie, gezondheid, vitaliteit en welbevinden van ouderen. Op 27 november 2015 werkten beleidsbepalers, financiers en kunstenaars samen aan een sterkere verbinding tussen ouderenzorg en kunst.

Op vrijdagmiddag 27 november was het 'Social Art Lab: Kunst brengt ouderen in beweging' bij het Vorstelijk Complex in Utrecht. Movisie, Actiz en Viatore organiseerden dit Social Art Lab om kunst en cultuur structureel een plek te geven binnen de ouderenzorg. Want kunst kan het verschil maken!

Laat je inspireren!

Tijdens het Social Art Lab raakt u geïnspireerd door voorbeelden, gaan we in gesprek over werkende principes, drempels en mogelijkheden. Je vertrekt met nieuwe ideeën en handvatten hoe je dit aan kunt pakken en welke stappen je daarbij moet nemen.

Voor wie: zorgverleners, zorg- en welzijnsorganisaties, beleidsmakers.
Wanneer: vrijdag 27 2015 november van 13.30 - 17.00 uur.
Waar: Vorstelijk Complex, Prinses Beatrixlaan 2a, Utrecht.

Programma

13:00 uur Inloop met koffie en thee
13:30 uur

  • Welkom en korte aftrap door Saskia van Grinsven, senior adviseur Movisie
  • Inleiding door Jord Neuteboom, eigenaar adviesbureau Viatore
  • Twee inspirerende korte films en aansluitend interview met de winnaars en andere stakeholders
  • Verdiepingsronde aan gesprekstafels
  • Hoe nu verder? Vooruitblik en afspraken

16:00 uur Afsluitende borrel

De kracht van kunst in het vitaal ouder worden

Het thema van dit Social Art Lab is gekozen omdat steeds meer zorgverleners, zorg- en welzijnsorganisaties en beleidsmakers ervaren dat kunst en cultuurprojecten bijdragen in de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Denk aan eenzaamheid, participatie en vitaal ouder worden. Het aanbod van initiatieven op dit gebied groeit gestaag. Om de effecten zo groot mogelijk te maken, zouden sociaal-artistieke projecten structureel onderdeel moeten worden in het zorg- en welzijnsaanbod aan ouderen.

Volgens Monique Masselink, artistiek leider van Pra Muziektheater en winnaar van een Cinema Senior award, werken kunst- en cultuuractiviteiten vooral wanneer ze structureel worden aangeboden. Masselink: ‘Om kunst en cultuur in het aanbod aan ouderen in te bedden, moet er draagvlak worden gecreëerd bij besturen en lokale overheden. De beste manier om dit te doen is hen te laten ervaren wat kunst en cultuur met ouderen doet en wat het ze oplevert. Wanneer zij ervaren dat sociaal-artistieke projecten op een positieve manier bijdragen aan de aanpak van vraagstukken als eenzaamheid en vitaliteit, wordt ook de kracht en de noodzaak ervan duidelijk’.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...