Kunst en cultuur verrijken het leven van ouderen

De laatste jaren groeit het aantal kunst- en cultuuractiviteiten voor en door ouderen in hoog tempo. Ook het onderwijs haakt aan. Wat kun je leren van andermans praktijkervaringen? En hoe kun je het aanbod verder verbreden? Daarover gaat het op een dag voor professionals over ouderen en cultuur georganiseerd door het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA).

Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden, je kunt je niet meer aanmelden. Bekijk alle bijeenkomsten in de agenda.

Algemene informatie

  • Voor wie: professionals in cultuur, erfgoed, zorg of sociaal werk die zich richten op ouderen en kunst en cultuur. Maar ook studenten en vrijwilligers zijn welkom!
  • Wanneer: vrijdag 11 november 2016, 10.00-16.30 uur
  • Waar: Akoesticum, Ede
  • Kosten: € 50. Studenten en 65+ krijgen 25% korting
  • Aanmelden: via de website van LCKA

Diverse initiatieven vanuit het kunstvakonderwijs bereiden studenten voor op een beroepspraktijk met ouderen. Het programma op 11 november laat daar een aantal aansprekende voorbeelden van zien. Ook staat de presentatie van de onlinehandreiking Werkpraktijk Ouderen en Cultuur op het programma.

Laat senioren schilderen, musiceren en acteren

Hedy d’Ancona, ambassadeur van Lang leve kunst, opent de dag. Verder zijn er ruim twintig showcases, workshops, inspirerende verdiepingssessies en een markt voor vraag, aanbod en nieuwe matches. Een kleine greep:

  • Workshop Kijk Mij Nou ouderen maken een zelfportret, onder leiding van een docent/beeldend kunstenaar. Ze leren schilderen en hoe je daar je eigen verhaal in kunt verwerken.
  • Showcase Dit zijn wij afgestudeerden en studenten van een conservatorium hebben drie maanden lang geschreven, gecomponeerd en gemusiceerd voor en met de bezoekers van het Odensehuis, een inloophuis voor zelfstandig wonende mensen met dementie.
  • Showcase Leren tot je 100ste hoe krijg je kwetsbare ouderen aan het toneelspelen? Regisseur-schrijver Elles Pleijter legt het uit, samen met oudere spelers die vertellen over hun ervaringen.
  • Showcase Mind the Music biedt mensen met (lichte) dementie muzikale begeleiding aan huis. Het project is vooral voor mensen die een instrument bespelen (of hebben bespeeld). Bach, Beethoven of Bauer: de studenten van het conservatorium weten er wel raad mee.

Bekijk het volledige programma op de website van LCKA.

LKCA organiseert de dag, samen met Hogescholen en werkveld.

Krasse Kunst

De vierdelige serie Krasse Kunst laat zien wat kunstbeoefening door ouderen oplevert. En ook waar de zwakke plekken zitten. Hieronder bekijk je aflevering 1: kunst en contact. De overige films vind je op de website langlevekunst.nl

Bekijk de video op YouTube (externe link).

Verder lezen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...