Grey Power 2.0: de verrassende kracht van senioren

Frenk van der Linden tijdens Grey Power

Hoe ouder hoe gekker? Welke krachten van senioren waarderen we te weinig? In een serie openhartige gesprekken bespraken artsen, onderzoekers, schrijvers, cabaretiers én senioren welke verrassende krachten in de ouderdom verborgen liggen. Onder leiding van presentator Frénk van der Linden gingen zij met de deelnemers op zoek naar de betekenis van levenservaring.

Grey Power 2.0 is het vervolg op een succesvolle eerste editie. De avonden beginnen met een feestelijke maaltijd. Tijdens het programma ontvangt Frénk van der Linden  experts en artiesten. Martijn Huisman (onderzoeksdirecteur LASA) presenteert elke editie de uitkomsten van het laatste onderzoek. De initiatiefnemers zijn het VUmc en VUvereniging. Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) en Amsterdam Center on Aging (ACA) zijn partners van Grey Power.

 • Voor wie: Voor geïnteresseerden: ouderen, mantelzorgers, professionals in zorg, welzijn en ondersteuning, onderzoekers, docenten, studenten, etc.
 • Wanneer: 3, 10, 17 en 24 november 2015. Vanaf 17.00 uur is er een voorontvangst met maaltijd. Het programma start om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur.
 • Waar: Amstelzaal VUmc, De Boelelaan 1117 (hoofdingang ziekenhuis) Amsterdam.

Programma

Op 4 dinsdagavonden staat er steeds een ander thema centraal: seks, afhankelijkheid, eenzaamheid en aanvaarding van de dood.

Rustige hormonen, betere seks? - 3 november 18.30 uur

Het verlangen is er, maar toch is intimiteit en seksualiteit bij senioren onderbelicht. Valt er op latere leeftijd lichamelijk en seksueel nog veel te ontdekken? Kan de seks beter worden als de hormonen enigszins tot rust gekomen zijn en het lichaam gebreken gaat vertonen?

Met gastsprekers:

 • Ivan Wolffers, schrijver, arts en emeritus hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur, VUmc, over het ontdekken van intimiteit.
 • Marianne Knuist, voormalig gynaecoloog in AMC, werkzaam bij Flekszorg, over het ontdekken van seksualiteit.
 • Een optreden van Marion Bloem, auteur en beeldend kunstenaar.

Liever een zorgrobot? - 10 november 18.30 uur

Zelfstandigheid lijkt bij senioren het hoogste ideaal en afhankelijkheid taboe. Als we dan toch afhankelijk worden, willen we dan liever afhankelijk zijn van een zorgrobot, van de kinderen of van professionele zorgbieders? Moeten we afhankelijkheid als onderdeel van onze leeftijd accepteren?

Met gastsprekers:

 • Marjolein Broese van Groenou, hoogleraar Informele Zorg, VU, projectleider Zorgnetwerken voor kwetsbare ouderen, over het accepteren van afhankelijkheid van andere mensen.
 • Rick Kwekkeboom, Lector Community Care, HvA, over het belang van autonomie en wat zorgrobots hier aan bij kunnen dragen.
 • Een optreden van Yvonne Kroonenberg, auteur Wees blij dat je ze nog hebt.

De ouderdom is geen stiltecoupé - 17 november 18.30 uur

Toename van eenzaamheid lijkt een ijzeren wet of is dat teveel een karikatuur van het ouder worden? Sociaal activisme van senioren, om gezamenlijk het eigen leven richting te geven, kan dit tegengaan. Of moeten we eenzaamheid als onderdeel van het leven accepteren? 

Met gastsprekers:

 • Tineke Abma, hoogleraar Participatie en Diversiteit, VUmc, over het doorbreken van sociaal isolement.
 • Theo van Tilburg, hoogleraar Sociologie en Sociale Gerontologie, VU, over waarom eenzaamheid erbij hoort.
 • Een optreden van Johan Goud, emeritus predikant en auteur Onbevangen. De wijsheid van de liefde.

Dood op bestelling - 24 november 18.30 uur

We kunnen het leven steeds langer rekken. Maar wanneer en hoe willen we dit leven verlaten? Onze omgang met de dood verandert. Wordt de dood steeds vaker een keuze voor ouderen of blijft aanvaarding de juiste houding tegenover de dood? Kunnen andere culturen ons op ideeën brengen?

Met gastsprekers:

 • Andrea Maier, hoogleraar Interne Geneeskunde, VUmc, over het kiezen voor de dood.
 • Edzo Doeve, directievoorzitter DELA, over het aanvaarden van de dood.
 • Een optreden van cabaretiers Mylou Frencken en Pieter Tiddens met een fragment uit De Rouw Revue.

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...