GENERO Symposium Preventie en Ouderen

Logo Genero Ouderen Rotterdam

GENERO hield op donderdag 12 november 2015 haar 4e symposium. In deze editie stond preventie centraal, gericht op het fysieke, psychische en sociale functioneren van zelfstandig wonende ouderen. Om gezondheid te bevorderen, ziekte te voorkomen en om (vroegtijdige) ziekten op te sporen.

In de komende jaren wil GENERO zich actief inzetten voor preventie voor ouderen. Het GENERO Ouderen- en Mantelzorgforum heeft aangegeven dit een belangrijk thema te vinden, mede omdat ouderen steeds langer zelfstandig zullen blijven wonen. De verwachting is bovendien dat in de toekomst beperkingen in het functioneren, psychosociale problemen, eenzaamheid, angst en/of depressie grote gezondheidsproblemen zullen zijn. Het is daarom van groot belang in te zetten op preventie, in de zorg en vanuit de wijk/buurt.

Voor wie:

 • professionals werkzaam in zorg en/of welzijn voor ouderen in 1e lijn, 2e en 3e lijn
 • onderzoekers en docenten van mbo, hbo of universiteit
 • beleidsmakers en projectleiders bij gemeenten
 • ondernemers in de zorg
 • zorgverzekeraars en zorgkantoren
 • ouderenbonden
 • cliëntenorganisaties

Wanneer: donderdag 12 november 2015, 13.00 - 18.30 uur.
Waar: WTC Rotterdam, Beursplein 37 Rotterdam.
Kosten: gratis voor GENERO-netwerkpartners. Er geldt een maximum van 10 deelnemers per organisatie. Voor overige deelnemers zijn de kosten € 55 per persoon (bij annulering na 29 oktober 2015 is 100% van de deelnamekosten verschuldigd).

Programma

Dagvoorzitter Rob van Dam, voorzitter GENERO

12.30 uur Inloop, registratie en informatiemarkt
13.00 uur Plenaire programma, met onder andere:

 • De dansgemeenschap, performance door oudere (amateur)dansers onder leiding van Marie Louise Gilcher.
 • Prof.dr. Anja Machielse, bijzonder hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen
  spreekt over de preventie van eenzaamheid en de inzet van sociale interventies
  bij ouderen.
 • Prof.dr. Betty Meyboom, voorzitter NPO-programmacommissie, gaat onder meer in op de verantwoordelijkheid van ouderen zelf voor preventie.

14.30 uur Pauze, informatiemarkt en gelegenheid tot netwerken
15.15 uur Parallelsessies, met onder andere:

 • DELFGOUD: interventieprogramma gericht op fysiek, psychisch en sociaal functioneren. Gezond ouder worden staat centraal. De nadruk ligt op samen bewegen met mensen uit de buurt (Hanzehogeschool Groningen).
 • GOUD: Gezond Ouder met een verstandelijke beperking; interventie voor het verbeteren van fitheid bij ouderen met een verstandelijke beperking (Erasmus MC).
 • GRIP&GLANS: interventie ter bevordering van psychosociale gezondheid van ouderen. Het programma is gericht op het beter leren managen van leefplezier. Hierbij ligt de focus niet op problemen, maar juist op wat iemand wel wil of kan. (UMC Groningen en Indigo-Context Rotterdam).
 • Meer beweegzekerheid bij ouderen. De Judo Bond Nederland heeft een interventie ontwikkeld om ouderen meer beweegzekerheid te geven. Als ouderen meer en beter bewegen kan het aantal valincidenten worden teruggedrongen.
 • Preventie en de huisartsenpraktijk. De huisarts kan op verschillende momenten een rol spelen bij het opsporen van bijvoorbeeld cardiometabole aandoeningen. Welke momenten zijn daarvoor geschikt? En hoe belangrijk is preventie in het takenpakket van de huisarts naast cure en care? (Nivel).
 • Voeding en gezond ouder worden (Wageningen Universiteit). Een lage energie- en nutriënteninname bij ouderen kan gevolgen hebben voor hun gezondheid en functioneren. Er zijn verschillende mogelijkheden om de voedingstoestand van ouderen te verbeteren.

17.30 uur Afsluitende borrel, informatiemarkt en gelegenheid tot netwerken.

Meer over het programma, de inhoud en de sprekers in het programma (pdf) 

Stand

GENERO nodigt organisaties uit om zich te presenteren. Voor netwerkpartners is een stand gratis. Ook kan gratis gebruikgemaakt worden van beschikbare ruimte op tafels. Meld je hiervoor aan. Voor andere partijen bedragen de kosten € 500,- euro per stand (inclusief toegang van 1 persoon). Er is een maximaal aantal plaatsen. Schrijf je dus op tijd in via secretariaat@pallashrc.com.

Meer informatie over het symposium

Verder lezen op BeterOud

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...