Naar hoofdinhoud Naar footer

Lang Leve Kunst Fonds gelanceerd

Gepubliceerd op: 23-02-2021

Wat begon als een pilot in 2013 krijgt in 2021 een duurzaam vervolg: op 18 januari jl. lanceerden Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds het Lang Leve Kunst Fonds. Jaarlijks is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe initiatieven gericht op actieve kunstbeoefening door ouderen.

Kunstenaars en organisaties op het gebied van zorg en welzijn voor ouderen kunnen voor nieuwe projecten een financiële bijdrage aanvragen. In 2021 kan dat vóór 1 april en vóór 1 september.  Meer informatie en inspiratie op langlevekunst.nl.

Leergraag

Dat er grote behoefte is aan kunstparticipatie-initiatieven, blijkt ook uit onderzoek door Ruigrok NetPanel in opdracht van de drie fondsen. Maar liefst 74% van de mensen van 60 jaar en ouder lijkt het leuk om actieve kunst te beoefenen. Fotograferen (43%), een instrument bespelen (25%) en schilderen of tekenen (25%) zijn favoriet. Ouderen verwachten dat de activiteiten plezier en gezelligheid opleveren en vinden het zinvolle tijdsbesteding die hen scherp houdt. Eerdere artikelen op www.beteroud.nl lieten dat ook al zien. Denk bijvoorbeeld aan de ouderen die in Bronckhorst deelnemen aan Kunst aan de Keukentafel, of de ouderen die genieten van de dansprojecten van Pra Muziektheater.

Belemmeringen

De voornaamste belemmeringen om actieve kunst te beoefenen zijn lichamelijke beperkingen (27%), de kosten (21%) en ‘ik vind het snel te druk of te veel’ (13%). De opzet van de nieuwe initiatieven biedt precies op deze punten een uitkomst: door de kleinere groepen, oplossingen voor vervoer, lage eigen bijdrage en begeleiding bij en aandacht voor fysieke beperkingen kunnen al deze ouderen tóch doen wat ze zo graag willen. Het Lang Leve Kunst Fonds draagt zo bij aan de kwaliteit van leven van een kwetsbare groep.

Vliegende start

De ervaring leert dat initiatieven van heel verschillende sectoren (in dit geval: kunst met zorg en/of welzijn) vaak lastig aan financiering kunnen komen. De startbijdrage van het Lang Leve Kunst Fonds kan nieuwe projecten een vliegende start geven waardoor andere financiers, waaronder lokale overheden, sneller aanhaken en ouderen op meer plaatsen terecht kunnen. De ambitie van de drie fondsen is dat over tien jaar in alle gemeentes van Nederland een passend aanbod is. 

Meer weten over het onderzoek naar ouderen en kunst- en cultuur? Lees het hele rapport

Gratis Bookazine

Bij een nieuw fonds hoort nieuwe inspiratie: Waarom is juist kunst zo waardevol voor ouderen? Hoe geeft het zin en plezier aan hun leven? Wat heeft hen over de streep getrokken om hun schroom te overwinnen en mee te doen? En, wat is er van de projecten geworden in coronatijd? In het gratis bookazine Lang Leve Kunst – Ouderen in de hoofdrol leest u vrolijke en ontroerende verhalen van ouderen en initiatiefnemers en hun ervaring met kunstactiviteiten in de afgelopen jaren. Voorafgegaan door een interview met onder meer Prof. dr. Tineke Abma over de waarde van kunstparticipatie door ouderen en het onderzoek dat zij en haar team daarnaar doen.

‘Al is mijn korte termijn geheugen nog zo slecht, dit lukt me wel. Ik overstijg mezelf.’

Interesse? Vraag vrijblijvend de digitale publicatie aan: Lang Leve Kunst – Ouderen in de hoofdrol.

Deel deze pagina via: