LPD-plus MO: dagbehandeling voor mensen met dementie in de wijk

LPD-plus MO staat voor 'Laagdrempelige Psychogeriatrische Dagbehandeling in de wijk met Mantelzorg Ondersteuning'. Dit project heeft de transitie van 6 psychogeriatrische dagbehandelingen in het verpleeghuis naar laagdrempelige dagbehandelingen in de wijk middels Ontmoetingscentra onderzocht. Ook mantelzorgers kunnen gebruikmaken van ondersteuning op de nieuwe locaties. Mensen met dementie hebben minder gedrags- en stemmingsproblemen en minder zorgbehoeften.

Voor welke professionals

  • zorg- en welzijnsorganisaties
  • gemeente
  • casemanagement
  • huisartsen
  • vertegenwoordigers van mensen met dementie en mantelzorgers
  • zorgverzekeraars

Voor welke ouderen

  • mensen met dementie en hun mantelzorgers
  • mantelzorgers

Hoe het werkt

Een transitie naar LPD-plus MO start met het uitnodigen van alle potentieel betrokken organisaties voor een informatiebijeenkomst, zoals zorg- en welzijnsorganisaties, gemeente en zorgverzekeraars. Een initiatiefgroep bereidt volgens een stappenplan de transitie voor. Zij maakt gebruik van het ‘Draaiboek Laagdrempelige psychogeriatrische dagbehandeling met mantelzorgondersteuning’. Dit boek komt voort uit de evaluatie van het project en bevat behalve het stappenplan ook formulieren, functiebeschrijvingen, een begroting en een PR-voering.

Wat het oplevert

Ouderen met dementie in de nieuwe LPD-plus MO’s hadden na 6 maanden minder gedrags- en stemmingsproblemen dan deelnemers van de reguliere dagbehandeling. Op mantelzorgers die zich minder goed in staat voelden de zorg op zich te nemen, bleek LPD-plus MO een gunstige uitwerking te hebben. Zij voelden zich emotioneel minder belast. Zowel de ouderen als mantelzorgers zijn heel tevreden over de LPD-plus MO. Professionals waren tevreden over hun werk en het werktempo. De LPD-plus MO’s zijn effectiever en goedkoper in het verminderen van het aantal neuro psychiatrische symptomen bij mensen met dementie dan reguliere dagbehandeling.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...