Oud met functiebehoud: vroegtijdig signaleren voor meer functiebehoud NPO-project

Oud met functiebehoud geeft inzicht in factoren die bijdragen aan functiebehoud. Zo komen ouderen die het risico lopen op functieverlies vroegtijdig in beeld. Nu ingrijpen bij deze ouderen voorkomt of vertraagt hun functieverlies. Daardoor krijgen ouderen de kans om langer zelfredzaam te blijven.

Voor welke professionals

  • huisartsen
  • specialisten geriatrie
  • psychiatrie
  • interne geneeskunde

Voor welke ouderen

  • mannen en vrouwen tussen de 45 en 90 jaar

Hoe het werkt

Ouderdom gaat vaak gepaard met beperkingen en verlies van vitaliteit. Dit kan leiden tot wankel evenwicht in het dagelijks leven en kan ervoor zorgen dat kleine verstoringen grote gevolgen hebben. Voorkomen van functionele achteruitgang verkleint het risico op afhankelijkheid van anderen en zorgt ervoor dat ouderen langer thuis kunnen wonen. Oud met functiebehoud spoort mensen op van middelbare en oudere leeftijd met een hoog risico op toekomstig functieverlies. Om de opgedane kennis te verspreiden zijn in het project lessen ontwikkeld voor universiteiten.

Wat het oplevert

De resultaten van het onderzoek laten zien dat je functiebehoud bij ouderen kunt bevorderen. Nu ervaart een kwart van de 70-plussers functieverlies. Of iemand hier risico op loopt kun je met eenvoudige tests voorspellen. Deze mensen kunnen hier preventief aan werken. Dat kan overigens al vanaf 45 jaar. Spierkracht speelt een rol, maar bijvoorbeeld ook het aantal chronische ziektes dat iemand heeft en het functioneren van het geheugen. Juist daarom is een mix van acties op breder gebied beter dan interventies die zich maar op één factor richten.

Ga ook aan de slag met de lessen voor het onderwijs. Lees verder

Door op tijd in te grijpen kunnen mensen met een kans op functieverlies later langer zelfstandig blijven. Lees verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...