Betere ondersteuning mantelzorgers goed voor thuiswonende oudere NPO-project

Van meedenken met naar beslissen voor. Hoe ervaren mantelzorgers de zorg voor hun naasten? Dit project geeft inzicht in de problemen die de naasten van een thuiswonende oudere ervaren. Het helpt hen hier beter mee om te gaan. Hulpverleners komen door dit inzicht meer te weten over de situatie van mantelzorgers, waardoor de samenwerking verbetert. En hulpverleners kunnen hierdoor betere ondersteuning bieden.

Voor wie

  • naasten van ouderen met verminderde beslissingsvaardigheid
  • thuiszorgmedewerkers
  • artsen betrokken bij de zorg van ouderen

Voor welke ouderen

  • thuiswonende ouderen met verminderde beslissingsvaardigheid

Hoe het werkt

Er zijn 4 doelgroepen waarvoor de onderzoekers praktische richtlijnen en adviezen willen opstellen:

  • thuiswonende ouderen
  • hun naasten (mantelzorgers)
  • huisartsen
  • thuiszorgmedewerkers

Uitgangspunt voor het onderzoek zijn interviews met deze doelgroepen. Zij krijgen vervolgens vragenlijsten voorgelegd, die zijn opgesteld aan de hand van de interviews. Vragenlijsten en interviews vormen de basis voor voorlichtingsmateriaal en hulpmiddelen voor professionele hulpverleners. Met praktische tips kunnen mantelzorgers en ouderen aan de slag.

Wat het oplevert

De uitkomst van het onderzoek geeft een helder beeld van de morele problemen die mantelzorgers tegenkomen. De context van deze problemen is hierdoor duidelijk en ook de complexiteit van de verhoudingen tussen de oudere en zijn naasten. Dit geeft mantelzorgers inzicht in de eigen situatie. Hulpverleners kunnen door dit inzicht de ondersteuning van de mantelzorgers beter afstemmen op hun behoeften. Dit kan de naasten helpen hun zorg langer te blijven verlenen. Daardoor kunnen kwetsbare ouderen zo lang mogelijk veilig en prettig thuis blijven wonen.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...