Zelf-monitoring van fysieke kwetsbaarheid NPO-project

Ouderen krijgen zelf de mogelijkheid om met alledaagse apparaten een aantal lichaamsfuncties te meten. Een app slaat de metingen op en geeft feedback aan de gebruiker. Met deze feedback houden gebruikers zicht op hun functioneren en op eventuele veranderingen in de loop van de tijd.

Voor welke professionals

  • ouderen
  • zorgverleners

Voor welke ouderen

  • Ouderen met beginnende symptomen van kwetsbaarheid

Hoe het werkt

Het zelf-monitoring systeem bestaat uit:

  • een weegschaal die gewicht en balans meet;
  • een knijpkat die knijpkracht meet;
  • een smartphone met ingebouwde sensor die fysieke activiteit meet.

De smartphone ontvangt alle metingen en een app geeft vervolgens informatie aan de gebruiker over de uitkomsten. Bovendien krijgt de gebruiker feedback van de app over hoe de verschillende lichaamsfuncties in de loop van de tijd veranderen.

Wat het oplevert

De resultaten van dit project zijn interessant voor ouderen omdat zij hun fysieke functioneren in de gaten kunnen houden. Het systeem ondersteunt hen bij hun zelfmanagement. Voor zorgverleners kan een koppeling van het monitoring- en feedbacksysteem aan een database interessant zijn. Het systeem kan hen dan op de hoogte houden van veranderingen in het fysieke functioneren van hun patiënten. Tenslotte staan in dit systeem preventie en langdurig behoud van fysiek functioneren meer centraal dan in de huidige, meer reactieve aanpak. Dit is voor ouderen, zorgverleners en zorgverzekeraars interessant.

Hoe is het monitoringssysteem tot stand gekomen? Lees verder

Uit deze studie bleek dat deelnemers in staat waren om het monitoringsysteem te gebruiken en dat zij de feedback op prijs stelden. Lees verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...