Eigen Kracht-conferenties voor kwetsbare ouderen NPO-project

In een Eigen Kracht-conferentie (EK-c) stellen een kwetsbare oudere en zijn of haar sociale kring een plan op rond een probleem of kwestie. Door een EK-c houden de hoofdpersonen zeggenschap en regie over hun eigen leven, ook als er problemen zijn.

Voor welke professionals

  • betrokkenen vanuit het sociale netwerk van kwetsbare ouderen

Voor welke ouderen

  • mensen van 65 jaar en ouder (migranten vanaf 55 jaar en ouder) die aangeven zich kwetsbaar te voelen

Hoe het werkt

Een onafhankelijke Eigen Kracht-coördinator organiseert de conferentie met een kwetsbare oudere, zijn of haar naasten en zorgverleners. Centraal staat een probleem of kwestie rond de oudere. De hoofdpersoon stelt samen met de sociale kring een plan op voor de toekomst. Ondersteuning door professionals kan hier deel van uitmaken. Aan het einde van de conferentie leggen de deelnemers vast wie wat doet. Ze spreken af wanneer iedereen weer bijeenkomt om het plan te evalueren.

Wat het oplevert

EK-c kan de oudere helpen zijn eigen leven te leiden. Het zorgt voor een meer betrokken sociaal netwerk. Professionals zien als voordeel van de EK-c dat ze zelf geen energie hoeven te steken in het benaderen van het netwerk. De meerwaarde voor de samenleving op dit moment is gering, volgens zowel ouderen als professionals. Mogelijk werkt EK-c beter bij toekomstige generaties, die mondiger zijn dan de ouderen van nu. Het model kan in de toekomst goed passen in de participatiesamenleving.

Bekijk alle stappen die nodig zijn om een Eigen Kracht-conferentie te organiseren.

EK-c kan succesvol zijn bij ouderen die typische ouderdomsproblemen hebben. Lees verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...