EPISODE: percepties van ouderen op somberheid en depressie NPO-project

Tijdens het EPISODE-onderzoek zijn ouderen met sombere en depressieve gevoelens geïnterviewd. De bevindingen zijn vertaald in handige tips voor huisartsen, praktijk- en wijkverpleegkundigen. Met de ervaringen kunnen hulpverleners beter inspelen op de behoeften van ouderen. Ouderen met sombere gevoelens zijn hiermee beter geholpen.

Download de handreiking (pdf)

Voor welke professionals

  • huisartsen
  • praktijkverpleegkundigen
  • ouderenwerkers
  • wijkverpleegkundigen
  • medewerkers van GGD en gemeenten

Voor welke ouderen

  • ouderen van 75 jaar en ouder met sombere of depressieve gevoelens

Hoe het werkt

De bevindingen uit het onderzoek zijn verwerkt in een eenvoudige en bruikbare handreiking (pdf) voor huisartsen of andere professionals. Deze is te gebruiken wanneer professionals het lastig vinden om het gesprek over somberheid met een oudere aan te gaan. Ouderen twijfelen over de effectiviteit van professionele hulp en interventies. Ook zijn ze vaak bang voor het verlies van eigen regie. Met de ervaringen uit dit project kunnen huisartsen, praktijkverpleegkundigen, ouderenwerkers, wijkverpleegkundigen en medewerkers van GGD beter aansluiten bij de behoeften van ouderen.
Aan de slag met EPISODE

Wat het oplevert

Uit onderzoek blijkt dat er met EPISODE meer zicht is op de door ouderen gevonden manieren om te leren leven met somberheid en depressieve gevoelens. Omdat duidelijker is waarom ouderen geen gebruik willen maken van professionele ondersteuning, kunnen bestaande interventies hierop aangepast worden. Hulpverleners kunnen met de oudere bespreken hoe ze de eigen kracht kunnen ondersteunen en aansluiten bij behoeften van de oudere. Ouderen met somberheidsklachten zijn beter geholpen.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...