Aanpak Samen sterk na een beroerte

Samen sterk na een beroerte benut de beschikbare mogelijkheden van CVA-patiënten zodat ze in de thuissituatie beter functioneren. Het programma ondersteunt ook de mantelzorger en biedt scholing aan.

Aanpak

Het programma bestaat uit 3 modules:

  1. De eerste module vindt plaats op de revalidatieafdeling en is gericht op het opnieuw aanleren en leren toepassen van handelingen en vaardigheden die de oudere nodig heeft in het dagelijks leven.
  2. De tweede module is voor de oudere en de mantelzorger. Het start direct na ontslag en is vooral gericht op het aanleren van zelfmanagement-vaardigheden en het vergroten van de zelfredzaamheid.
  3. De derde module bestaat uit 4 scholingsbijeenkomsten voor oudere en mantelzorger.

Het programma duurt 2 tot 6 maanden, afhankelijk van de zorgvraag van oudere en mantelzorger.

Werkzame elementen

Het programma blijkt niet de gewenste effecten op te leveren. Het is dus niet zinvol om het programma in de huidige vorm uit te voeren. De opgedane ervaring met het programma is wel nuttig voor de ontwikkeling van toekomstige methodes.

Randvoorwaarden

Een goede samenwerking tussen zorgverleners van de instelling voor geriatrische revalidatiezorg en zorgverleners in de eerste lijn is essentieel.

Waar moet je als professional rekening mee houden?

  • De onderzoekers adviseren 'Samen sterk na een beroerte' niet in de huidige vorm toe te passen. De opgedane ervaring met het programma is wel nuttig voor toekomstige methodes.
  • Het is zeker goed om een speerpunt te maken van de nazorg aan CVA-patiënten. Als je hier systematisch informatie over verzamelt, zal dit leiden tot een effectieve en goed uitvoerbare nazorg voor CVA-patiënten en hun mantelzorgers.
  • Verder is een goede uitvoerbaarheid belangrijk om mee rekening te houden.

En verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten