Help, dement! Platform voor online delen van ervaringen met dementie NPO-project

Op de website Praten Over Gezondheid.nl staan ervaringen van patiënten met dementie en van hun mantelzorgers. De site geeft antwoord op veel gestelde vragen, inzicht en over dementie(problemen) en hoe daarmee om te gaan. De site, een opbrengst van het project 'Help, dement', is bedoeld voor mensen met dementie, mantelzorgers, de vriendenkring, familie, zorgverleners en het onderwijs. Naar de website.

Voor welke professionals

  • (para)medische en andere zorgverleners
  • onderwijs, zowel voor studenten als beroepsbeoefenaars

Voor welke ouderen

  • mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie en vrienden

Hoe het werkt

Goede, betrouwbare en belevingsgerichte informatie kunnen patiënten met dementie en hun verzorgers tot steun zijn. Zo kunnen zij zich bijvoorbeeld voorbereiden op wat komen gaat en als dat nodig is op tijd maatregelen treffen. Op de website Praten Over Gezondheid staat die belevingsgerichte informatie. Die komt voort uit diepte-interviews met 35 patiënten en 49 mantelzorgers. Zij vertellen hun persoonlijk verhaal vanaf het moment dat de eerste verschijnselen zich voordeden. Uit de interviews zijn de thema’s gekozen die de geïnterviewden het meest belangrijk vonden.

Wat het oplevert

Uit een evaluatie blijkt dat de ervaringen vergroten het begrip van dementie en de gevolgen. Hierdoor zijn familie, vrienden en de maatschappij beter in staat om patiënten en de mantelzorger te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het nemen van beslissingen over de gezondheid en de zorg. Ook geeft het hen een betere positie tijdens een overleg met een zorgprofessional. De zorgprofessional krijgt meer begrip voor de patiënt en mantelzorger. Bovendien kan de informatie gebruikt worden voor verbetering van het zorgtraject voor mensen met dementie waardoor een langduriger verblijf in de eigen omgeving mogelijk wordt.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten