Evaluatie en resultaten van de rol van de fysieke omgeving voor zelfredzaamheid

De gebouwde omgeving blijkt ouderen uit te nodigen vaker te wandelen. Ouderen in Spijkenisse deden mee aan een onderzoek.

Conclusie

Uit de resultaten komt naar voren dat binnen een buffer van 400 meter rondom het huis van ouderen met name het ontwerp van de omgeving (zoals de aanwezigheid van brede stoepen en bankjes) en de aanwezigheid van voorzieningen (zoals supermarkt, bushalte, apotheek) van belang zijn voor wandelen. Voor enkele andere kenmerken van de omgeving (bijvoorbeeld de aanwezigheid van groenvoorzieningen) in een buffer van 1200 meter rondom de woning vonden de onderzoekers eveneens een verband met wandelen.

Uit groepsinterviews kwam naar voren dat een door de bewoners als gezellig en aantrekkelijk ervaren omgeving, met voorzieningen dichtbij huis, een goed ontworpen omgeving en een omgeving die een veilig gevoel creëert, uitnodigt tot meer wandelen onder zowel kwetsbare als niet-kwetsbare ouderen.

Lees de volledige onderzoeken en publicaties

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten