6 korte films: als het niet meer zonder zorgen kan…

6 korte films vertellen een verhaal dat voor veel mantelzorgers herkenbaar zal zijn. De films zijn bedoeld om tot steun te zijn voor mantelzorgers, en om te helpen over ongemakkelijke dingen na te denken. Professionele hulpverleners kunnen hierbij helpen. De films zijn ook interessant voor ouderen zelf, die nadenken over hun toekomst of over de ontstane situatie en dingen bespreekbaar willen maken met hun partner, hun kinderen of andere naasten en vrienden.

1. Samen uit

Dementie heeft gevolgen voor het sociale leven, zowel van de persoon met dementie als de partner en overige familieleden. Het besef dat dementie gevolgen heeft voor het sociale leven, is een belangrijke stap om het mogelijk te maken toch nog deel te blijven nemen aan een leven buitenshuis.
Hoe is het om te zorgen voor je partner? Johan vertelt een verhaal dat veel mensen meemaken. 'Ik kan haar niet meer alleen laten.'

2. Een goede werkverdeling

Vaak ontstaat mantelzorg sluipenderwijs: je rolt erin en voor je het weet is er een situatie ontstaan dat een familielid veel mantelzorg geeft en anderen minder. Dikwijls spelen ook praktische omstandigheden een rol: de een woont nu eenmaal dichterbij, de ander heeft het mogelijk drukker.
Sandra: 'Het is eigenlijk best wel gek. Van de familie ben ik de enige die haar helpt.'

3. Een veranderende relatie – zorgen voor een partner

Dementie tast vaak op verschillende vlakken de persoonlijkheid aan van degene die de ziekte heeft. En vaak zijn ze zich daarvan bewust en worstelen zij met hun toenemende onvermogen. Dit heeft gevolgen voor de relatie onderling. Er verschuiven dingen in de relatie en in de verantwoordelijkheden. Het kan helpen om erop voorbereid te zijn, en te weten dat dit voor heel veel mantelzorgers geldt.
'Ik ging gewoon steeds meer dingen doen die Margreet altijd deed.'

4. Een veranderende relatie – zorgen voor een ouder

In de verhouding tussen ouderen en hun kinderen verandert er ook van alles wanneer het kind de
mantelzorger wordt. Helemaal als er dementie in het spel is, verschuiven de verhoudingen. Veel mantelzorgers vinden fysieke intimiteit (helpen met wassen etc.) lastig.
Hoe is het om te zorgen voor je ouder? 'Soms denk ik, Sandra, heb je er op je vijftigste toch nog een kind bij gekregen.'

5. Bewegingsvrijheid

Dementie kan tot gevolg hebben dat mensen de weg kwijtraken en gaan dwalen. Voor de naasten is dit een punt van zorg. Veel mantelzorgers vinden het moeilijk om de oudere alleen te laten. Ze maken zich zorgen over de veiligheid. Dit kan ertoe leiden dat mantelzorgers zich genoodzaakt zien de bewegingsvrijheid van de oudere met dementie te beperken. En dat terwijl de dementerende oudere daar zelf lang niet altijd de noodzaak van in ziet.
'Mijn vader is een buitenman, een echte doener, altijd al geweest. Sporten, fietsen, wandelen, altijd er op uit... Daar heeft die dementie niets aan veranderd. Maar ik maak me zorgen.'

6. Beslissen voor een ander

Als iemand niet meer zelf kan beslissen, moet een ander dat voor hem doen: iemand uit zijn nabije omgeving die hem goed kent en weet wat hij belangrijk vond en wat hij zou hebben gewild. Dit heet vertegenwoordiging. Een moeilijke taak, helemaal als er onderling nog nooit over is gesproken.
'We waren nergens op voorbereid toen mijn vader een beroerte kreeg.'

De films zijn ook beschikbaar op DVD. Deze kun je kosteloos bestellen door een mailtje te sturen aan d.p.touwen@lumc.nl.

Meer ervaringen

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten