De GRIP & GLANS-cursussen: meer eigen regie en welbevinden voor ouderen NPO-project

De GRIP & GLANS-cursussen helpen 55-plussers om meer 'GRIP' (eigen regie) en 'GLANS' (welbevinden) te ervaren. Na de cursus houden deelnemers beter de eigen regie, voelen zich ook beter en minder eenzaam. Ook maken ze minder gebruik van eerstelijns GGZ en maatschappelijk werk.

Voor welke professionals

  • professionals in welzijn en zorg voor ouderen

Voor welke ouderen

  • de groepscursussen zijn te volgen door sociaal kwetsbare ouderen
  • de huisbezoeken zijn voor fysiek en sociaal kwetsbare ouderen van 65 jaar en ouder

Hoe het werkt

Twee GRIP & GLANS-docenten geven de cursussen in groepsverband aan 55-plussers die meer uit het leven willen halen en willen werken aan een bewuste, daadkrachtige leefstijl. Voor geïnteresseerden die door een lichamelijke beperking niet kunnen deelnemen aan een groepscursus, zijn er de GRIP & GLANS-huisbezoeken, gegeven door een GRIP & GLANS-coach. Tijdens de cursus leren deelnemers om initiatief te nemen, positief te zijn, zelfvertrouwen te krijgen en doelen te stellen. Stichting Viven van het Universitair Medisch Centrum Groningen leidt ouderenadviseurs, cliëntadviseurs en maatschappelijk werkenden op tot GRIP & GLANS-docent of -coach. Ga ook aan de slag met GRIP & GLANS.

Wat het oplevert

In 16 zorg- en welzijnsorganisaties zijn de effecten van GRIP & GLANS onderzocht. Ouderen ervaren dat ze beter de eigen regie kunnen houden, meer welbevinden hebben en zich minder eenzaam voelen na het volgen van de groepscursus. Ze waarderen de cursus met een 7.9. Het gebruik van eerstelijns GGZ en maatschappelijk werk nam af met respectievelijk 6% en 12%. Professionals zijn erg enthousiast over de cursus en de effecten. De cursussen sluiten goed aan bij hun taak als professional en de behoefte van ouderen.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten