Ga aan de slag met GALM

GALM kun je samen met de gemeente en samenwerkingspartners in een buurt of wijk uitvoeren. Maak gebruik van bestaande protocollen om een plan op te stellen.

Aanpak

Zelf een GALM-project starten? Volg deze stappen:

 1. Je stelt de leeftijd vast van de doelgroep en vervolgens bepaal je in welke buurten of wijken je het programma gaat uitvoeren. Een buurtscan helpt je om de sociale en gezondheidskenmerken van de gekozen buurt of wijk te achterhalen. Hiermee kun je ook zien welke mogelijke samenwerkingspartners actief zijn in de wijk of buurt.
 2. Voor het kiezen van samenwerkingspartners win je eerst informatie in bij de provinciale sportorganisaties. Zij hebben contacten met veel gemeenten in de provincie. Ze beschikken over een netwerk van sportorganisaties en een pool van geschoolde lesgevers. Vervolgens kies je samen met de gemeente de samenwerkingspartners om het project uit te voeren. Dit kunnen zijn:
  - Stichting Welzijn
  - Sportverenigingen
  - Wijkcomité
  - Ouderenorganisaties
  - GGD
  - GGZ
 3. De samenwerkingspartners maken een plan voor de uitvoering van het GALM-programma. De afspraken die in dit uitvoeringsplan staan gaan over:
  - het benaderen van ouderen
  - het afnemen van de fitheidstesten
  - de uitvoering van het programma
  - de continuering van het programma
  - de taakverdeling tussen de partners
  - de financiering van het programma

Voor het maken van het uitvoeringsplan kun je gebruik maken van protocollen. De partners stellen een overeenkomst op met het uitvoeringsplan als basis.

Werkzame elementen

Naast les in bewegen krijgen GALM-deelnemers voorlichting over:

 • een gezonde leefstijl
 • sociale en emotionele weerbaarheid
 • sociale vitaliteit
 • sociale vaardigheden

De ontwikkelaars toetsen nieuwe programma’s eerst op effectiviteit, voordat ze ze toepassen. Er zijn regelmatig updates van benader- en fittestprotocollen en van de bijbehorende software.

Randvoorwaarden

 • Samenwerking met een aantal partners vanwege de benodigde expertise en toegang tot de doelgroep.
 • Raadplegen van provinciale sportorganisaties, zij beschikken over de kennis en de licentieovereenkomst voor het uitvoeren van de diverse GALM-programma’s.
 • Tijd reserveren voor het rondkrijgen van de (co)financiering.

Waar moet je als professional rekening mee houden?

 • Tijd reserveren voor het rondkrijgen van de (co)financiering.
 • De GALM-methode is nauwkeurig beschreven in het GALM-handboek. Op basis van het handboek zijn er voor GALM-docenten, benadermedewerkers en fittestleiders specifieke scholingen en bijscholingen ontwikkeld zodat de kwaliteit van GALM-programma’s gewaarborgd blijft.

Kosten

Uitvoeringskosten van een lokaal GALM-project bedragen voor een periode van 18 maanden € 19.195. Uit de begroting van GALM-projecten blijkt dat de deelnemers 53% van de kosten (€ 10.340) dragen in de vorm van een eigen bijdrage en dat 46% van de uitvoeringskosten (€ 8.845) voor rekening van gemeenten of subsidies van provincies of het ministerie van VWS komt.

En verder

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten