Aanpak Oud met functiebehoud

Onderzoekers ontwikkelden een model waarmee ze mensen van middelbare en oudere leeftijd kunnen opsporen met een hoog risico op toekomstig functieverlies. Ze deden dit door ouderen 2 keer te onderzoeken met een tussenpoos van 10 jaar.

Aanpak

400 oudere mannen en 402 oudere vrouwen zijn 10 jaar geleden onderzocht. De onderzoekers verzamelden toen uitgebreide informatie over medische geschiedenis inclusief geneesmiddelengebruik en leefstijlfactoren (roken, alcohol, voeding, lichamelijke activiteit). 625 van deze mannen en vrouwen zijn nu weer uitgenodigd voor een vervolgmeting. Somatische, functionele, cognitieve en psychosociale status zijn opnieuw uitgebreid beschreven.

Werkzame elementen

De onderzoekers ontwikkelden een model waarmee ze mensen van middelbare en oudere leeftijd kunnen opsporen met een hoog risico op toekomstig functieverlies op het gebied van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Om dit model praktisch hanteerbaar te maken in andere doelgroepen kun je het omzetten in een scorekaart. Het is vaak het beste om preventieve interventies in te zetten die werken op meerdere gebieden, waarbij spierkracht een belangrijke factor is. Er moet vervolgens een toetsing plaatsvinden of deze interventie ADL-functieverlies kan voorkomen in een hoog-risico groep.

Waar moet je als professional rekening mee houden?

Het ontwikkelde model is nog niet geschikt voor toepassing in de praktijk. Het moet eerst gevalideerd worden in de setting waarin het de bedoeling is het te gebruiken.

Onderwijs

Om de opgedane kennis te verspreiden zijn in het project lessen ontwikkeld voor universiteiten, zoals de opleiding tot huisarts en specialismen geriatrie, psychiatrie en interne geneeskunde. Ook binnen de onderwijscurricula van de master Epidemiologie en Verplegingswetenschappen aan de Universiteit Utrecht is het onderzoeksproject diverse malen aan bod gekomen. Met succes.
Onderzoeker Marjolein den Ouden: 'Studenten pakken vaak al snel de bestaande standaardtesten erbij. Maar waarom kijk je niet eerst of iemand soepel kan opstaan? Alleen daaruit al valt ontzettend veel af te leiden. Het is goed ze daarvan bewust te maken.'

Lees verder

  • De lessen binnen onderwijsorganisaties zijn verkrijgbaar bij NUZO Utrecht.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...