Ouderen: uw ervaring telt!

Wonen, welzijn en zorg voor ouderen verbeteren kan alleen samen met ouderen. U kunt aangeven wat de belangrijkste knelpunten zijn, welke oplossingen wel of niet werken en waarom. Daarom kunt u als oudere een belangrijke rol spelen bij het verspreiden en toepassen van oplossingen die op BeterOud te vinden zijn.

Misschien heeft u zelf zorg of ondersteuning nodig. Of heeft u mensen in uw naaste omgeving die van zorg afhankelijk zijn. U heeft daardoor een andere kijk op de zorg dan beleidsmakers, onderzoekers en zorgprofessionals. U maakt de zorg van binnenuit mee en dat maakt uw inbreng van onschatbare waarde.

ouderen aan de slagMet welk onderwerp aan de slag?

Ga na wat er leeft onder uw achterban. Waar lopen ze tegenaan in hun dagelijks leven? Wat vinden ze moeilijk? Bepaal samen welke knelpunten het meest belangrijk zijn. Onder de thema’s op BeterOud vindt u wat er allemaal ontwikkeld is om knelpunten op te lossen. Als hier goede oplossingen tussen zitten dan kunt u deze onder de aandacht brengen bij de gemeenten en zorgorganisaties in uw regio.

stappenplan ouderenparticipatie9 tips voor ouderen

Welke mogelijkheden zijn er om de agenda van het beleid te beïnvloeden? Waar begint u? BeterOud zet het voor u op een rij: 9 praktische tips. Zo kunt u zelf aan de slag gaan met de vernieuwende initiatieven die op BeterOud te vinden zijn.

ouderenparticipatieRegionale netwerken

Actieve ouderen die zich willen inzetten voor een project of mee willen werken aan het oplossen van een probleem in hun omgeving kunnen zich ook aansluiten bij de ouderendelegaties van de regionale netwerken. Lees meer bij regionale netwerken.

 

 


 

Meer weten?

U wilt graag zelf aan de slag. Maar waar moet u op letten? Hoe kunt u het beste samenwerken met zorgprofessionals? Hoe brengt u uw onderwerp goed voor het voetlicht? Onderstaande publicaties, ontwikkeld in het NPO, geven veel informatie en tips.

Meer informatie

9 tips voor ouderen die mee willen denken

Praktische tips voor ouderenparticipatie. Zo bereidt u zich goed voor op gesprekken met politici, beleidsmakers, zorginstellingen of verzekeraars.

Handboek participatie voor ouderen in zorg- en welzijnsprojecten

Handboek met informatie en tips voor ouderen die willen meepraten over beslissingen in zorg en welzijn. Download of vraag gratis een papierenversie aan.

Visiekaart goede ouderenzorg

De visie van ouderen op goede ouderenzorg in 2025.

Succesfactoren voor ouderenparticipatie

Factsheet: spelregels en tips voor zorgprofessionals en ouderen die meer willen samenwerken.

Manifest van de thuiswonende oudere

Manifest met 8 uitspraken van thuiswonende ouderen.

Partnerschapsmodel voor onderzoek

Beschrijving van een onderzoeksaanpak om voorwaarden voor samenwerking te bespreken.

8 keer samenwerken: ouderen en onderzoekers

8 praktijkvoorbeelden over samenwerking en participatie tussen ouderen en zorgprofessionals. Met tips, aanbevelingen en ervaringen. Download gratis.

Cliëntparticipatie van oudere migranten

Wat is het belang van participatie van migranten in de ouderenzorg? Welke problemen kom je tegen en hoe kun je die oplossen?

Ervaringsdeskundige maakt het verschil in onderzoek naar ouderenzorg

NFU brochure 'Oud of wijs' over het belang van ervaringsdeskundigen en ouderenparticipatie in onderzoek naar ouderenzorg. Met achtergronden, interviews en tips.

Ouderen over ondersteuning en zorg: kwaliteitscriteria

Kwaliteitscriteria vanuit het perspectief van ouderen.

Cursus: Ouderen op weg naar 2030

Handleiding voor het geven van cursussen voor 60-plussers in 2 of 5 dagdelen.

Kennisdossier 'Inkoopbeleid Wmo vanuit cliëntenperspectief'

Hoe kunnen Wmo-raden en cliëntenorganisaties invloed uitoefenen op het inkoopbeleid van hun gemeente? Dit kennisdossier geeft tips en aandachtspunten.

Ouderen horen erbij en doen mee!

De dagbesteding voor ouderen evolueert, dat valt te lezen in het position paper 'Ouderen horen erbij en doen mee!' van Sociaal Werk Nederland.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten