Lespakket waardige zorg

Project: Waardige zorg
Netwerk: Deltion College, IMOZ, Carinova

Belangrijkste resultaten:  • lespakket over zorg met aandacht
  • praktische instructiefilms over de dagelijkse praktijk voor helpenden en verzorgenden
  • handleiding en training voor docenten

Hoe complex de zorg voor een oudere ook is, goede zorg begint met het hebben van volle aandacht voor de mens en zijn behoeften. Studenten zouden daar veel meer handvatten voor moeten krijgen. Het onderwijsproject Waardige zorg, werknaam TOPZORG, ondersteunt toekomstig helpenden hierbij met passend studiemateriaal.

Waardige zorg

De complexiteit van zorg neemt toe, maar voor de zorg wordt steeds vaker lager of anders opgeleid personeel ingezet. “Over het algemeen hebben deze medewerkers weinig scholing gehad gericht op het omgaan met deze kwetsbare doelgroep”, zegt Rinske Chevalking van opleidingscentrum IMOZ. “Dat gaat ten koste van de kwaliteit van zorg, de klanttevredenheid én het werkplezier. Dat moet nodig anders.” Reden voor haar om samen met Cornelis Kapitein van het Deltion College naar een oplossing te zoeken.

Situaties en gedrag herkennen

Met het project willen Chevalking en haar collega’s lager of anders opgeleiden beter scholen in de zorg voor kwetsbare ouderen en dementerenden. Er werd met subsidie van het NPO een lespakket ontwikkeld dat uit zes modules bestaat. Chevalking: “In de lessen leren de studenten bepaalde situaties en gedrag te herkennen. Mensen met dementie kunnen bijvoorbeeld heel achterdochtig zijn. Wat moet je dan doen? En wat vooral niet?” Ook leren de studenten kritisch te kijken naar hun eigen gedrag en dat van hun mede-scholieren. “Dat leidt tot eye-openers. En dus tot meer zelfkennis en bewuster gedrag.”

Geen boeken, maar films

Qua opzet is gekozen voor films in plaats van boeken en syllabi. “We wilden het niet al te theoretisch maken”, legt Chevalking uit. “In de filmpjes volgen we vier helpenden in de dagelijkse praktijk. Waar lopen zij gedurende een dag tegenaan? Daardoor sluit de lesstof goed aan bij de belevingswereld van de studenten en cursisten.” Vervolgens bespreken docent of trainer de film en vertalen ze de gebeurtenissen naar hun eigen leefwereld en ervaringen. Om dit goed te begeleiden is er voor de docenten een handleiding gemaakt. Docenten kunnen er ook voor kiezen om een korte training te volgen.

Veel interesse

De modules zijn tegen een kleine vergoeding te bestellen via de website van TOPZORG. Chevalking: “Er is interesse vanuit heel Nederland. Door ervaringsverhalen merk je dat het vak interessanter wordt. En, misschien nog wel belangrijker, dat de helpenden en verzorgenden meer plezier in hun werk krijgen als ze merken dat cliënten positief reageren.” Behalve voor studenten zijn de modules ook zeer goed bruikbaar in de dagelijkse praktijk van medewerkers in de ouderenzorg.

Meer informatie


Meer informatie over Waardige zorg staat op de projectpagina. Lees ook de ervaring van trainster Charlotte Moor met het lespakket.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...