Senior City Week

Wie: Zorg en Welzijn Netwerk Nijmegen (Zowel NN)
Naam project: Senior City Week
Doel: positieve beeldvorming over ouderen bevorderen, ouderen stimuleren tot een actieve levenshouding
Middel: een week vol activiteiten voor ouderen door de hele stad en in de regio

“Iedereen wil oud worden, maar wil iedereen ook oud zijn?”, vraagt Anita Hartholt van NPO-netwerk Zowel NN zich af. “Als je oud bent, kun je duidelijk ook sterk zijn. Veel ouderen hebben die instelling en dat hebben we tijdens de Senior City Week kunnen zien.” Om hen kennis te laten maken met alle producten en activiteiten die hen daarin kunnen ondersteunen, organiseerde het netwerk begin oktober de Senior City Week. De reacties waren positief. “Het was een bijzondere week.”

Senior City Week

Een voorbeeld van een product van het netwerk dat in de week werd gepresenteerd is het Zorg- en WelzijnsInfoPortaal (ZWIP). Daarmee kunnen ouderen en mantelzorgers rechtstreeks via de computer met zorgverleners communiceren. Ook praktijken voor fysiotherapie stelden hun deuren open, bijvoorbeeld voor informatie over valpreventie. Het ziekenhuis en verpleeghuizen hielden open huis en gaven bijvoorbeeld rollatortraining.  Ook bij de zwembaden, de bowlingbaan en de dansschool hadden een speciaal programma voor de ouderen.

Divers programma

Het programma van de Senior City Week was divers. Thema’s liepen uiteen van zingeving en kunst tot mobiliteit en veiligheid. “Bij dat laatste ging het bijvoorbeeld over hoe je kunt voorkomen dat je struikelt. Een van de dagen stond in het teken van beweging en conditie. Zo kon je een fitheidstest doen en kennismaken met sportverenigingen. Het motto: het is goed voor je én je kunt het samen doen.” Op donderdag was er aandacht voor informatie en communicatie en leerden ouderen van alles over de computer.

Dankbaar voor een fijne week

Een geslaagde week, noemt Hartholt het. “Er waren ruim 1250 ouderen aanwezig voor zover wij dit nu weten, de meesten van hen meerdere dagen. Een van de workshops die bijvoorbeeld goed is bezocht was die over zingeving en actief ouder worden. De aanwezigen herkenden zich goed in de boodschap ‘als je er bent voor de ander, vind je daar ook zelf zingeving in’. Ook de workshop over mobiliteit en veiligheid was succesvol. Verder viel op dat er overal ouderen in groepjes stonden te praten, er werd echt contact gelegd en gesproken over het thema ‘ouder worden’. De reacties waren positief, het was een fijne week!”

Ook voor kwetsbare groepen

Wat Hartholt betreft is het doel bereikt. “We zijn in contact gekomen met ouderen en hebben kunnen vertellen over onze projecten en producten. En we hebben ook kunnen horen wat zij daarvan vinden. We zijn wat mij betreft dan ook niet klaar met deze week. We moeten zichtbaar blijven, zeker voor kwetsbare groepen. Die blijven lastig bereikbaar, ook al hebben we tijdens de Senior City Week geprobeerd overal in de stad activiteiten te organiseren. Ook hen wil ik daarom meegeven: het is uw leven, houdt de regie in handen.

Lees ook de ervaring van Jem van den Burg (70), die betrokken was bij de organisatie van de week.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten