Frank van Lenthe: 'Ouderen kunnen veiligheid op straat anders beleven dan wij'

'Je zou denken dat ouderen altijd de snelste weg nemen naar de supermarkt, maar er zijn redenen om dat toch niet te doen. Ouderen kunnen een bepaalde route onveilig vinden, waardoor ze liever een omweg maken', zegt Frank van Lenthe van het Erasmus Medisch Centrum (MC). Van Lenthe onderzoekt in hoeverre de fysieke leefomgeving invloed heeft op zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van ouderen.

Effect woonomgeving

Het Erasmus MC doet het onderzoek samen met TNO. Erasmus MC en TNO onderzoeken niet alleen de directe leefomgeving van ouderen, maar ook hoe ouderen zich daar in bewegen, letterlijk. 'We willen precies in kaart brengen waar ze komen en waarom. We weten dat ouderen zaken als straatverlichting en openbaar vervoer belangrijk vinden, maar niet in hoeverre dat hun zelfredzaamheid en kwaliteit van leven beïnvloedt', zegt Frank Pierik van TNO.

GPS

De onderzoekers hebben een reeks vragen voorgelegd aan twee groepen ouderen uit Spijkenisse: een gezonde groep en deelnemers van het Zorgprogramma voor Preventie en Herstel (ZPH). Een aantal ouderen heeft een week lang rondgelopen met een gps-apparaatje en een bewegingsmeter. Zo wordt van beide groepen precies duidelijk waar ze zijn geweest, hoe ze daar naartoe zijn gegaan en waarom. 'Wij kunnen als onderzoekers wel bedenken dat een park een prettige omgeving is voor ouderen, maar zelf beleven ze dat misschien heel anders omdat er geen toiletten of bankjes zijn', legt Pierik uit.

Aanpassingen

De onderzoekers gaan de uitkomsten in de toekomst voorleggen aan de gemeente Spijkenisse. Die kan op grond van de resultaten besluiten aanpassingen te doen aan bijvoorbeeld wegen of andere buitenvoorzieningen. 'De uitkomsten zijn ook interessant voor andere gemeenten', zegt Van Lenthe. 'Door de vergrijzing speelt het vraagstuk over de ideale fysieke leefomgeving in feite overal. Veel gemeenten worstelen ermee. Wij zetten de uitkomsten van ons onderzoek om in concrete aanbevelingen en hopen dat we ouderen zo aan een beter bestaan helpen.'

Meer informatie

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...