Buiten komt voorbij

Project: Buiten komt voorbij
Netwerk: Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen

Belangrijkste resultaten:

  • Meer beweging door ouderen met dementie
  • Toename aanknopingspunten voor een gesprek
  • Meer achtergrondkennis voor zorgpersoneel

“Ik heb eens nagedacht over wat ik zelf belangrijk zou vinden als ik oud ben. De uitkomst: ‘In beweging blijven’. Fysiek, maar ook mentaal.” Aan het woord is Carien Poissonnier, kunstenares achter het project ‘Buiten komt voorbij’, waarbij dementerenden al fietsend verschillende personages voorbij zien komen op een panoramascherm. “Het is opstappen en gaan. De cliënten fietsen automatisch weg.”

Foto: vrouwopdeveranda

Inmiddels staan er bij zorginstelling Pleyade twee omafietsen opgesteld, met uitzicht op een geprojecteerd landschap uit de buurt. Lia Lubbers, vanuit Pleyade betrokken bij het project: “De leefwereld van onze cliënten is klein, de fietsen zorgen nu voor een extra beleving in die kleine wereld. Een beleving die de bewoners met elkaar delen.” Poissonnier vult aan: “Mooi om te zien dat het uiteindelijk om de verbeelding draait en dat kunst en zorg zo samen komen.”

Gebruiksvriendelijke omafiets

Gebruik van de fiets is heel laagdrempelig, met name omdat er geen techniek zichtbaar is. Poissonnier: “Dementerenden krijg je namelijk niet op een ‘apparaat’, maar wel op een herkenbare fiets.” Toch zit er veel techniek achter verstopt. Poissonnier: “De fietsen zijn aangepast, in overleg met de fysiotherapeut. Denk bijvoorbeeld aan een lage instap. Maar het beeld van de omafiets is behouden gebleven, de fiets is alleen wat gebruiksvriendelijker gemaakt.”

Lopende band-effect

Om ouderen te stimuleren te blijven fietsen, dacht Poissonnier aan de lopende band van Mies Bouwman. “Je weet dat er iets gaat komen, maar niet wat. Dat houdt je aandacht vast. Om de betrokkenheid bij het project nóg groter te maken hebben we ervoor gekozen om op het scherm bekenden te laten figureren: buurtbewoners, vrijwilligers, familie en personeel.” Dit is ook een van de redenen dat netwerk NUZO geld ter beschikking heeft gesteld om het project verder te verspreiden in de regio. Coördinator Meta de Graaff: “Het is een project van iedereen. Het zorgt voor beweging voor ouderen, maar brengt mensen ook met elkaar in contact; ouderen en verzorgenden, mensen binnen en buiten Pleyade. Het heet ‘Buiten komt voorbij’, maar buiten komt zo ook naar binnen!”

Nieuwe verhalen

Wat ook goed werkt is dat de fietsen meteen klaar zijn voor gebruik. Lubbers: “Tussen activiteiten door hebben onze medewerkers vaak 5 of 10 minuutjes over. Dan stappen ze op de fiets.” Wat Lubbers vaak ziet tijdens de ‘fietstochtjes’ is een glimlach. En ook reacties zijn er volop. “Er loopt bijvoorbeeld een man door het beeld met een vishengel. Een van onze cliënten begon meteen over zijn vader die altijd viste. Voor ons komen er zo veel nieuwe verhalen naar boven. Zo is niet alleen de fietsinstallatie zelf een innovatie, maar kunnen we op basis daarvan ook weer betere zorg leveren.”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten