Radboud UMC

In welke fase zit u met de implementatie van de Transmurale Zorgbrug?
We zitten in een pilotfase en zijn bezig met de implementatie.

Waarom bent u met de implementatie van de Transmurale Zorgbrug gestart?
Wij hebben een pilotfase gehad tussen Radboudumc en thuiszorgorganisatie ZZG Zorggroep. Die is nu geïmplementeerd. En wij gaan het nu uitbreiden naar de andere zorgaanbieders (thuiszorgorganisatie, CWZ, SMK, ziekenhuis en Verpleeghuizen met tijdelijke opnames of revalidatie.

De reden dat wij gestart zijn met de zorgbrug is dat het ziekenhuis meer heropnames zag bij kwetsbare ouderen, ouderen in een slechtere toestand op de SEH kwamen en omdat de overdracht tussen verpleegkundige van 2e- naar 1e lijn en vice versa niet goed verliep (behoefte vanuit 1e en 2e lijn). Daarnaast ook om patiënt/cliënt en mantelzorgers te betrekken bij hun zorg (erkenning en wat vertrouwen).

Waar loopt u tegenaan?
Op zich zijn over het algemeen thuiszorgorganisaties enthousiast en gemotiveerd. Punt is dat besef bij hen moet komen dat zij in de thuissituatie een vervolg assessment moet gaan doen in verband met functiebehoud, maar dat kost nog niet zoveel weerstand als dat ik nu heb bij een regionaal ziekenhuis. Zij huiveren bij de gedachte dat wijkverpleegkundigen bij hen ‘over de vloer’ komen en dat bij alle Transmurale Zorgbrug-patiënten een CGA moet plaatsvinden. Zij willen nauwelijks concessies doen. Te veel organisatorisch gemotiveerd en nauwelijks patiënt gericht.

Reactie ouderen
Erg positief. En de mantelzorgers ook. In het ziekenhuis kunnen zij maar met moeite de nieuwe situatie thuis overzien. Kennismaking met wijkverpleegkundige brengt geruststelling en vertrouwen. Ziekenhuisverpleegkundige durft makkelijker los te laten en wijkverpleegkundige kan beter anticiperen op het ontslag van patiënt.

Terug naar het overzicht

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten