BeterOud: samen werken aan wonen, welzijn en zorg

Onze kijk op ouder worden verandert. Steeds meer gaan we uit van wat mensen zelf willen, hun veerkracht en hun vermogen zoveel mogelijk zelf het heft in handen te houden, ook als de gezondheid afneemt. Dat vraagt om nieuwe oplossingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Het platform BeterOud brengt oplossingen en partijen bij elkaar.

BeterOud helpt organisaties bij het verder ontwikkelen, verspreiden en toepassen van vernieuwingen in de ouderenzorg. Zo zorgen we er samen voor dat mensen beter oud worden. Onze leidraad is de Toekomstvisie en veranderagenda BeterOud.

Vernieuwende projecten gezocht

De website BeterOud geeft een overzicht van goede, innovatieve projecten in de ouderenzorg, met instrumenten, tips, ervaringen en onderbouwing. Zodat anderen hierdoor geïnspireerd raken en zelf aan de slag kunnen. Veel van deze voorbeelden komen nu nog uit het Nationaal Programma Ouderenzorg, maar we willen dit steeds verder uitbreiden. Projecten komen op BeterOud als ze:

  • vernieuwend zijn
  • bewezen effectief zijn
  • grote maatschappelijke impact hebben (bijvoorbeeld: meer dan 1000 mensen doen mee)
  • en/of goed gewaardeerd worden door de doelgroep.

Bekijk de innovatieve projecten en instrumenten.

Meedoen met bestaande projecten

BeterOud faciliteert het leren van elkaar. Dus hoe meer mensen meedenken en -doen, hoe beter. Dat kan op veel verschillende manieren:

  • In leergemeenschappen delen professionals hun ervaringen met het invoeren van projecten in hun regio.
  • In de 8 regionale netwerken ouderenzorg werken honderden organisaties samen aan nieuwe oplossingen en het verspreiden van de resultaten in hun regio.
  • In de werkplaatsen ontwikkelen professionals samen met ouderen nieuwe producten.

Lees meer bij Doe mee. Daar vind je ook tips over hoe professionals en ouderen samen kunnen werken in innovatieve projecten.

Voor actieve ouderen

Beter oud worden betekent ook: blijven nadenken over hoe het beter kan en blijven meepraten met beleidsmakers. Tips daarover staan op de pagina Ouderen.

Initiatiefnemers van BeterOud

BeterOud is ontwikkeld door Movisie en Vilans. Het is mogelijk gemaakt door ZonMw en komt voort uit het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO).

logo movisieMovisie
Movisie is het landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale zorg en sociale veiligheid. Website Movisie

Logo VilansVilans
Vilans is hét kenniscentrum voor langdurende zorg. Samen met mensen in de praktijk ontwikkelt Vilans vernieuwende en praktijkgerichte kennis voor langdurende zorg (ouderenzorg, chronisch zieken en gehandicapten). Website Vilans

Logo ZonMwZonMw
ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. Website ZonMw

Nationaal Programma Ouderenzorg
Het Nationaal Logo Nationaal Programma OuderenzorgProgramma Ouderenzorg van ZonMw is een groot programma dat loopt van 2008 tot 2016 met als doel om de zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Lees meer

Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO)

Veel innovaties op BeterOud zijn afkomstig van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). Lees meer: Nationaal Programma Ouderenzorg en Overzicht NPO-projecten.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten