Leerbijeenkomst Transmurale Zorg 10 april 2018

12 maart 2018

Op 10 april 2018 is de Leergemeenschap Transmurale Zorg. Kom je ook?

beteroud-transmurale-zorgbrug-leerbijeenkomst-april-2018

Voor wie

 • Ben je betrokken of werkzaam in de Transmurale Zorg?
 • Wil je meer weten over nieuwe ontwikkelingen op dit gebied?
 • Kom je graag in contact met andere mensen die ook bezig zijn om de Transmurale Zorg te verbeteren?
 • Wil je hierover kennis en ervaringen uitwisselen?
 • En wil je daarnaast geïnspireerd worden aan de hand van een aantal interessante verbeterprojecten in de Transmurale Zorg?

Praktische informatie

 • Wanneer: dinsdag 10 april 2018.
 • Waar: één week voorafgaand aan de bijeenkomst ontvang je een e-mail met nadere informatie over de locatie. De locatie is in elk geval op loopafstand van Utrecht CS.
 • Kosten: gratis (Let op: het aantal plaatsen is beperkt).
 • Aanmelden: schrijf je hier in.

Programma

Het programma voor deze middag is als volgt:

 • 13:00                Ontvangst met koffie en thee
 • 13:30                Opening en welkom
                               Workshop 1: Transmurale Zorg Tinder
                               Workshop 2: Handreiking Samenwerking Eerste Lijn
                               Pauze
                               Workshop 3: Transmurale Palliatieve Zorg 
                               Wrap up
 • 17:30                Afsluiting en Borrel met kleine hapjes

Programma voor de pauze

Workshop 1: Transmurale Zorg Tinder
Door: Annemarie Koopman

Ontmoet je ideale Transmurale Zorg collega uit een andere regio! Met welke vragen loop je rond? Wellicht heeft je collega uit een andere regio een antwoord en heb jij een match! Of misschien wil iemand graag met jou matchen? Door middel van een interactieve werkvorm worden verbindingen tussen de regio’s gelegd.

Workshop 2: Handreiking Samenwerking Eerste Lijn
Inleiding door: Sabina Mak (Ben Sajet Centrum, Amsterdam), Wim Klein Nagelvoort (Eerste Lijn Amsterdam-Almere)

Om (her)opnames in een ziekenhuis te voorkomen is integrale eerstelijns zorg essentieel. Maar hoe komt integrale samenwerking van de huisarts, verpleging, verzorging, wonen en maatschappelijk werk tot stand? En hoe kun je deze werkwijze duurzaam bekostigen? Het project ‘Beter Oud in Amsterdam’ is gestart om antwoord te geven op deze vragen. Het Ben Sajet Centrum, SIGRA en Eerste Lijn Amsterdam-Almere (ELAA) hebben daartoe de handen ineen geslagen. En sinds kort hebben zij hun bevindingen en geleerde lessen gebundeld in een praktische handreiking.

Tijdens de Leergemeenschap Transmurale Zorg zal het kernteam de huidige voortgang presenteren en een originele workshop verzorgen. Meer weten over ‘Beter Oud in Amsterdam’? Klik hier.

Programma na de pauze

Workshop 3: Transmurale Palliatieve Zorg
Inleiding door: Monique van de Broek, coördinator palliatief netwerk Noordoost Brabant

Hoe voorkom je dat mensen met chronisch hartfalen ongewild worden gereanimeerd en als gevolg daarvan op de SEH komen te overlijden? Hoe voorkom je dat mensen met COPD vanwege ernstig zuurstofgebrek in paniek de ambulance moeten bellen?

Om waardig te kunnen sterven op de plek van voorkeur, is het belangrijk dat met terminale mensen en hun naasten gesproken wordt over het feit dat hun laatste levensfase is aangebroken. Wat vinden ze daarin belangrijk en wat hebben ze daarin van professionals nodig? En hoe kunnen de professionals er met elkaar voor zorgen dat dit ook gebeurt? In de regio Noordoost Brabant zijn transmurale afspraken gemaakt over de palliatieve zorg aan mensen met chronisch hartfalen en COPD.

Monique van de Broek, verzorgt hierover een inspirerende presentatie. Daarna is er ook de gelegenheid om in gesprek te gaan met Monique voor vragen en discussie. 

Wat is de ‘Leergemeenschap Transmurale Zorg’?

De leergemeenschap Transmurale Zorg is een initiatief van het Themateam Transmurale Zorg van Beter Oud. Overal in Nederland zijn mensen bezig om de Transmurale Zorg te verbeteren, maar het ontsluiten van de opgedane kennis en ervaringen gebeurt slechts mondjesmaat. De Leergemeenschap Transmurale Zorg vormt een plek waar betrokkenen elkaar op een laagdrempelige en inspirerende manier kunnen  ontmoeten om deze kennis en ervaring uit te wisselen, zodat verbeteringen in de Transmurale Zorg breder worden verspreid. We gaan in gesprek met deelnemers van de leergemeenschap om kennis en ervaringen op te halen, maar ook om zicht te krijgen op knelpunten en wat we nog niet weten om eventueel weer breder op te pakken. Lees meer over de Leergemeenschap Transmurale Zorg.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten