Themabijeenkomst 'Bij wonen en welzijn'

Hoe bouwen we aan een optimale (fysieke) leefomgeving voor mensen met dementie? Daarover gaat de bijeenkomst ‘Bij wonen en welzijn’ op woensdag 7 september.

Tijdens deze themabijeenkomst van het Deltaplan Dementie verkennen we (professionals dementie) met elkaar welke omgevingsprikkels kunnen bijdragen aan een beter (eigen) leven voor mensen met dementie.

Algemene informatie

Voor wie: professionals dementie en andere geïnteresseerden.
Wanneer: woensdag 7 september 2016.
Waar: het Huis voor de Gezondheid, Amersfoort.
Aanmelden: meld je voor 1 september aan via de website van Deltaplan Dementie.

Zowel voor thuiswonende mensen met dementie als voor mensen die in een zorginstelling verblijven heeft de (fysieke) omgeving grote invloed op hun gevoel van welbevinden en hierdoor ook op hun gedrag. En daarmee ook op het welzijn van hun mantelzorgers. Toch wordt dit nog te weinig onderkend en benut.

Het vraagt om een nieuwe manier van kijken. In alle situaties is het nodig om de mens met dementie centraal stellen en als professional bereid zijn om het voor deze persoon anders te willen en te durven doen.

We kijken tijdens deze bijeenkomst naar voorbeelden in het land van beschermde woonvormen die vanuit mensenperspectief zijn ontworpen en gebouwd. Met elkaar verkennen we vervolgens hoe we - ieder vanuit onze professionele achtergrond - kunnen bijdragen aan een optimale (fysieke) leefomgeving voor mensen met dementie.

Programma

14.15 uur: Ontvangst met koffie / thee
14.45 uur: Opening door Denijs Guijt, directeur Deltaplan Dementie
15.00 uur: 'Het demente brein en de leefomgeving', door: Dr. Anneke van der Plaats, sociaal geriater
15.40 uur: Korte reactie en vragen
15.45 uur: Presentatie: ‘Van verblijf naar wonen; een nieuw perspectief', door: Anneke Nijhoff, Conceptontwikkelaar Wonen en Services, FAMEgroep.
16.15 uur: Korte reactie en vragen
16.20 uur: Forumdiscussie over ‘een andere kijk op wonen voor mensen met dementie’. Forumgasten zijn: Anneke van der Plaats (Brein Collectief), Anneke Nijhoff (FAMEGroep), Jacqueli-ne Rempt (Eigenaar van Dementie-winkel.nl), Eric van Pinxteren (locatiemanager ZZG Zorggroep Nijmegen) en Henri Snel (onderzoeker naar ‘Alzheimer en Architectuur’ en hoofd inter-architecture aan de Gerrit Rietveld Academie)
17.00 uur: Afsluitende borrel

Meer informatie

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten