De ambitie van Prof. Dr. Rudi Westendorp

Dat de ouderenzorg verbeterd moet worden, is geen nieuws meer. “Er is gewoon veel achterstallig onderhoud”, vertelt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Aging (LAVA). Met deze Academy probeert hij dat achterstallige onderhoud weg te werken. Door op te leiden en de huidige artsenopleiding te verbreden.

Betrokken vanwege: hoogleraar ouderengeneeskunde LUMC en directeur Leyden Academy on Vitality and Aging
Wens: bestuurders met verstand van zaken

Foto: Marc de Haan

De tekortkomingen zitten vooral in de opleidingen. Westendorp: “Van onze doktoren maar ook van bestuurders. Zij kunnen wel managen, maar hebben geen verstand van wat ze managen. Dat proberen we op de Academy te verhelpen.”

Mono of multi

Een eerste probleem is volgens Westendorp de verwachting van studenten. “Zij worden arts om kinderen te helpen en denken dat het doktersvak daarover gaat. Daarbij gaan ze voorbij aan het feit dat bijvoorbeeld een griepepidemie veel meer ouderen raakt dan jongeren. Een tweede probleem is dat de opleidingen zo zijn opgezet dat ze zich richten op één zorgdiscipline. Maar in de ouderenzorg is dat een uitzondering: daar heb je juist te maken met meerdere ernstige aandoeningen. “Deze problemen worden op de Academy aangepakt tijdens een eenjarige master. “Zo leiden we de pioniers van morgen op. Dat moet ook wel want demografen berekenen dat de pasgeborenen van nu gemiddeld 100 worden. We spelen graag de nar en zetten zo andere betrokkenen aan het denken, in Nederland, Europa, zelfs wereldwijd. En eigenlijk ziet iedereen het nut.”

Leergang voor managers

Naast studenten probeert Westendorp ook bestuurders te bereiken. “Zij weten veel te weinig van de inhoud van de ouderenzorg. Hoe kun je nu beslissingen nemen als je niet weet waarover die beslissingen gaan? De zorg voor ouderen is echt iets anders dan het versturen van brieven: management is niet overal hetzelfde. “Daarom heeft Westendorp de leergang Veroudering en gezondheidszorg opgezet. Daaraan nemen nu twaalf bestuurders deel. “Als ik vertel over ouderenzorg en voorbeelden geef van een 68-jarige met meerdere complexe problemen valt het wel even stil in het klasje. Ze zien dan echt dat het nodig is hun kennis over de inhoud bij te schaven. Gelukkig, ik hoop dan ook dat steeds meer bestuurders dat in gaan zien, en dat we een succesvol vervolg aan de leergang kunnen geven.”

Meer informatie

  • Bezoek voor meer informatie over de Leyden Academy www.leydenacademy.nl
  • Het Nationaal Programma Ouderenzorg heeft vijf studiebeurzen toegekend aan managers uit de gezondheidszorg voor de de leergang Veroudering en Gezondheidszorg.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...