De ambitie van Marieke van der Waal

Marieke van der Waal was verrast, toen ze onlangs enkele suggesties kreeg van jongeren om de ouderenzorg te verbeteren. “Wat ik hoorde was zeer verfrissend, buiten alle traditionele oplossingen om. Als we bij jongeren de juiste snaar raken, zijn ze blijkbaar wel degelijk geïnteresseerd in een carrière in de ouderenzorg.”

Betrokken vanwege: directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing en ILC Zorg voor Later
Wens: meer hart en ziel voor inspirerend onderwijs

Marieke van der Waal

Leyden Academy on Vitality and Ageing werkt samen met Vereniging Het Zonnehuis en ZonMw aan onderwijsvernieuwing op het gebied van ouderenzorg. “Het onderwijs van nu gaat onvoldoende mee met de actuele ontwikkelingen”, legt Van der Waal uit. “De toepassing van nieuwe kennis in de opleidingen verloopt traag, mede omdat medewerkers in het onderwijs te weinig binding met de praktijk hebben. Tegelijkertijd zijn er belangrijke veranderingen in de ouderenzorg aan de gang. Daarvoor is nog te weinig aandacht in de verschillende modules.”

Levenslesdagen

Om die kloof tussen praktijk en onderwijs te verkleinen kozen ZonMw, Leyden Academy en Het Zonnehuis voor een vernieuwende aanpak. Van der Waal: “Tijdens zogenoemde Inspiratie en Kennisdagen, zogenoemde IK Levenslesdagen, stelden we studenten van verschillende zorgopleidingen de vraag: Hoe zou jíj de zorg verlenen? Daarvoor lieten we ze brainstormen met elkaar én met ouderen.” Een gouden zet, zo bleek al snel. “Je moet bedenken dat jongeren en ouderen elkaar amper ontmoeten, hooguit even in de rij van de supermarkt. Door ze samen te brengen, willen we ouderenzorg een gezicht geven. Om zo jongeren enthousiaster te maken voor een carrière in de ouderenzorg.”

Levendigheid in het ontmoetingscafé

De ideeën die op tafel kwamen blonken volgens de directeur uit in originaliteit. “Als het gaat over eenzaamheid bijvoorbeeld, gaan meer traditionele oplossingen uit van mensen die af en toe met een oudere op stap gaan, een wandeling maken of een loopje naar een winkel. Jongeren daarentegen denken buiten de gebaande paden en opperden het idee van een ontmoetingscafé in een verzorgingshuis dat gerund wordt door jongeren. Hier kunnen ook buurtbewoners terecht voor gezelligheid. Een veel goedkopere oplossing die ook nog eens beter past bij de wensen van ouderen zelf. Levendigheid is het beste medicijn tegen eenzaamheid.”

Stem van jonge zorgprofessionals

Maar waarom blijft het dan zo lastig voor jonge zorgprofessionals om hun stem te laten horen? Ook directeur Van der Waal weet niet precies wat daarvan de oorzaak is, maar heeft wel een idee. “Jongeren worden tijdens stages meteen in het zorgproces ingezet en krijgen daardoor vaak niet de gelegenheid om met hun frisse blik projectmatig iets te kunnen oppakken. Daarnaast vinden werknemers het lastig om de bestaande werkwijze en cultuur los te laten.” Het is volgens haar iets waar veel instellingen tegenaan lopen. “Zij willen recht doen aan bestaande werknemers, maar ook aan nieuwe aanwas.”

Rolmodellen

Ook het onderwijs moet aan de slag om studenten niet kwijt te raken. Van der Waal: “Ik zou graag zien dat opleidingen hun best doen om inspirerend te zijn. Dat kan bijvoorbeeld met rolmodellen, iemand die voor de klas staat en niet alleen zijn lesje afdraait, maar écht enthousiast is. En ook tijdens de stages natuurlijk, waar studenten op sleeptouw worden genomen door mensen met hart voor goede ouderenzorg die open staan voor verbeteringen.”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...