De ambitie van Louise Gunning-Schepers

Een ‘enorme golf met verwende babyboomers’ zal in de nabije toekomst een zwaar beroep gaan doen op de gezondheidszorg. Het is daarom belangrijk vóór die tijd te weten welke interventies werken, en welke niet. Dat is de boodschap van Louise Gunning-Schepers, voorzitter van de Gezondheidsraad.

Betrokken vanwege: voorzitter van de Gezondheidsraad en universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de UvA
Wens: meer maatschappelijke discussie over ouderen-vraagstukken

Louise Gunning-Schepers

Gunning-Schepers, vorig jaar door Opzij uitgeroepen tot machtigste vrouw in de gezondheidszorg, stond een aantal jaar geleden aan de wieg van het Nationaal Programma Ouderenzorg. “Ouderenzorg is een hot topic. Het NPO is een treffend voorbeeld van een programma waarin het is gelukt om wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden.”

Oudere jongeren of jongere ouderen?

Gunning-Schepers noemt de ouderenzorg een dynamische sector, onderhevig aan allerlei veranderingen. “De doelgroep heeft een andere samenstelling dan 20 jaar geleden, maar ook het concept ‘ouderdom’ is veranderd. Was je vroeger oud als je 55 werd, nu voelen we ons pas senior als we de 70 zijn gepasseerd. Tegelijkertijd veranderen de wensen en behoeften van ouderen. De vraag is nu hoe we deze doelgroep moeten benaderen. Zijn het, om te spreken met Van Kooten en De Bie, ‘oudere jongeren’ of ‘jongere ouderen’?”

Enorme flexibiliteit

In haar werk voor de Gezondheidsraad heeft Gunning-Schepers al de nodige onderzoeken naar ouderen voorbij zien komen. “Keer op keer sta ik weer versteld van de enorme flexibiliteit van de ouderen. Het is een niet te onderschatten, zeer actieve groep die nog veel voor de maatschappij kan betekenen. Kijk eens hoe ouderen in korte tijd hebben leren omgaan met computers en techniek. Die ontwikkeling kan veel betekenen bij het oplossen van bijvoorbeeld de toekomstige arbeidstekorten. Maar ook voor de mensen zelf. Ik vind het geweldig als ik een oma met haar kleinkinderen zie praten via FaceTime.”

Maatschappelijke discussie

Ondanks de dynamiek en de snelheid van de ontwikkelingen moeten we ons volgens de voorzitter wel steeds blijven afvragen of ‘alles wat kan ook moet’. “Bijvoorbeeld ingrijpen bij een naderend levenseinde. Je kunt je afvragen of dat altijd zin heeft. Je wilt uiteraard niemand de baten van gezondheidszorg onthouden, maar het moet niet ten koste gaan van alles. Het lijkt mij goed als we daar een maatschappelijke discussie over kunnen voeren. En dat is precies waar het NPO zich voor in zet, want in het NPO is de behoefte van de oudere leidend.”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...