De ambitie van Iris van Bennekom - Stompedissel

De zorg staat te ver bij de gebruikers vandaan. “We moeten niet denken vanuit de problemen, maar vanuit de mensen, ouderen in dit geval. Wat willen zij?”, aldus Iris van Bennekom. Dat begint volgens haar bij het beter leren luisteren naar de doelgroep.

Betrokken vanwege:  voormalig directeur Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS
Wens: meer regie over eigen zorg

Iris van Bennekom - Stompedissel

Iris van Bennekom is geen onbekende in de wereld van kwetsbare ouderen: al twintig jaar zet zij zich dagelijks in voor een betere en effectievere ouderenzorg. Voorheen als directeur van een verpleeghuis en directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, nu als directeur Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS. “Als ik één ding heb geleerd is het wel dat de ouderenzorg enorm complex is, en steeds complexer wordt. De traditionele benadering, namelijk ‘er is een probleem en dat gaan we oplossen’, werkt niet meer. Hervorming is noodzakelijk.”

Multimorbiditeit

Een onderwerp waar Van Bennekom zich herhaaldelijk hard voor maakt, is de onsamenhangende zorg voor ouderen met meerdere, al dan niet aan elkaar gerelateerde aandoeningen. “Het aantal ouderen en dus ook multimorbiditeit neemt de komende jaren sterk toe. We staan voor de opgave niet alleen voor meer samenhang en continuïteit te zorgen, maar ook verder verlies van sociale participatie en beperkingen te voorkomen. Zorgverleners moeten de capaciteiten van ouderen dus blíjven aanspreken en ze niet te veel uit handen nemen.”

Zelfredzame ouderen

Hoe belangrijk dat is weet de VWS-directeur uit eigen ervaring. “Als directeur van een somatisch verpleeghuis in Den Haag kwam ik regelmatig mensen tegen die al zo lang in het systeem zaten en verzorgd werden, dat hun zelfredzaamheid totaal verdwenen was. Ik sprak daar dan met het personeel over. Er is een verschil tussen goed voor iemand zorgen en iemand ‘ontredderen’. Ouder worden is een hele normale fase in het leven. Misschien lukken bepaalde dingen niet meer, maar andere nog wel. Bijvoorbeeld zelf de sokken aantrekken of wassen. We moeten mensen aanspreken op wat ze nog wél kunnen. Anders bestaat het gevaar dat iemand zichzelf verliest.”

Doorgeschoten

Het staat voor Van Bennekom als een paal boven water: de zorg is mensenwerk. “Daarom is het betrekken van ouderen ook zo belangrijk. Projecten en onderzoeken zijn goed, maar het gaat natuurlijk wel om mensen, wat zij nodig hebben. De zorg moet daarom meer naar buiten treden, in plaats van mensen naar binnen te slepen. Er is een aantal zorgaanbieders die te ver zijn doorgeschoten in het denken in middelen en instrumenten. Ik zeg tegen iedereen in de ouderenzorg: kom achter dat bureau vandaan en kijk wat de markt vraagt. Want wat heb je aan een briljant onderzoek als niemand het snapt?”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten