De ambitie van M.C. Greweldinger-Beudeker

Inbreng van ouderen is van groot belang bij het verbeteren van de ouderenzorg in Nederland. Tenminste, volgens mevrouw M. C. Greweldinger-Beudeker, met haar 81 jaar ervaringsdeskundige en bestuurslid van CSO, een samenwerkingsverband van ouderenbonden. “Voor een oudere kan een consult met een geriater goud waard zijn!”

Betrokken vanwege: bestuurslid CSO (Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties)
Wens: meer geriaters in ziekenhuizen

M.C. Greweldinger-Beudeker

De ouderenbonden, verenigd in het CSO, zijn blij met het werk van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO). Greweldinger: “Niet ieder ziekenhuis beschikt over een geriater, circa zestig procent, terwijl het aantal ouderen alleen maar groeit. Daarbij zijn de kwalen van ouderen vaak heel specifiek, denk aan een gebroken heup. Het is heel belangrijk dat iemand met specialistische kennis daar zicht op heeft. We dringen bij de politiek en in de medische wereld al meer dan tien jaar aan op meer aandacht voor geriatrie in ziekenhuizen. Nu is er eindelijk geld voor vrijgemaakt.”

Leer van ervaringen

Het NPO gebruikt dit geld voor meer samenwerking tussen de diverse zorgverleners en voor projecten die de ouderenzorg verbeteren. “Daarbij is het belangrijk dat ook ouderen deelnemen in de diverse netwerken”, legt Greweldinger uit.” Zij hebben zicht op de problemen en kunnen professionals daar attent op maken. Daar maak ik me op bestuurlijk vlak dan ook hard voor met het project Krachtig cliëntperspectief. En ik hoor dat veel ouderen enthousiast zijn dat zij hun ervaringen kunnen delen. Dat zij bijdragen aan de verbetering van de zorg.”

Zorg voor meer opleiding

Voorwaarde voor de verbetering van de ouderenzorg is volgens Greweldinger dat er meer opleidingsplaatsen komen voor geriaters. “Er is tijdens de opleidingen wel aandacht voor geriatrie, maar het is nog een te bescheiden facet. En omdat ouderen zo lang jong blijven zijn de grootouders van studenten nog geen ‘afhankelijke ouderen’ te noemen. Studenten kennen dit dus niet uit eigen ervaring. Tijdens opleidingen moet er daarom meer aandacht voor zijn. Dan komen er vanzelf meer geriaters in ziekenhuizen.”

Wissel meer kennis uit

“Verder is goede samenwerking tussen zorgverleners belangrijk. Dan worden er ook meer oplossingen voor de problemen in de ouderenzorg gevonden.” Die samenwerking is landelijk belangrijk, maar ook binnen de muren van het ziekenhuis. “Artsen staan soms nog met de ruggen naar elkaar toe, terwijl er bij de operatie van een oudere risico’s zijn die veroorzaakt worden door hun specifieke achtergrond. Bijvoorbeeld het medicijngebruik. Een geriater kan vanaf het begin deze verbanden leggen en daardoor de risico’s verminderen.”

Mevrouw Greweldinger is op 27 juni 2011 overleden.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...