De ambitie van Els Hekstra

Het staat volgens Els Hekstra als een paal boven water: Ouderen hebben ons veel te bieden. “Toch duurde het lang voor zij serieus werden genomen door ons als professionals. Dat de ouderenpanels van het NPO vorig jaar de ZonMw parels kregen, zie ik daarom als een belangrijke mijlpaal.”

Betrokken vanwege: vertegenwoordigt als directeur van PCOB de vier ouderenorganisaties van de ouderenkoepel CSO binnen het NPO
Wens: positiever beeldvorming over ouderen en meer aandacht voor leven na het pensioen

Els Hekstra

“Het is de afgelopen jaren wel zoeken geweest naar een goede vorm van ouderenparticipatie”, zegt Hekstra. “Het duurde even voordat iedereen begreep dat je ouderen niet simpelweg als een auto kunt uitlezen.” Ze windt er geen doekjes om: “Ouderenparticipatie is niet iets dat ons wetenschappers en zorgverleners van nature ligt. We blinken uit in kokerdenken; wij zijn toch de professionals? Dat ouderen zo’n grote rol toebedeeld hebben gekregen binnen het NPO getuigt dan ook van visie.”

Geen vies woord

De samenleving zou daar volgens Hekstra een voorbeeld aan kunnen nemen. “De marginale rol die ouderen in onze maatschappij spelen staat in schril contrast met de gewichtige rol van senioren in bijvoorbeeld Afrika en Azië. Ouderdom is hier bijna iets om je voor te schamen. Zelfs ouderen zelf willen niet graag als zodanig worden gezien, bang om af te doen.” Die negatieve beeldvorming over ouderen ziet Hekstra graag zo snel mogelijk veranderen. “Ikzelf had een zeer intieme band met mijn grootmoeder. Zij was voor mij als puber een belangrijk rolmodel. De levenswijsheid van ouderen kan voor iedereen nuttig zijn.”

Blijf verbonden

We zouden dus niet bang moeten zijn om oud te worden. “Maar dat wil niet zeggen dat je je oud moet gaan gedragen”, waarschuwt Hekstra. “Het leven na je pensioen houdt meer in dan een paar reisjes maken. In feite heb je na je 60e nog een heel leven voor je. Je zou jezelf dan ook af moeten vragen hoe je die tijd gaat besteden. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat verbonden blijven met de wereld om je heen goed is. Zorg voor een sterk sociaal netwerk, zet je in voor anderen. Leer de kunst van het oud worden, zonder het te zijn.”

Hard werken

Een actief en sociaal leven hangt natuurlijk wel samen met een goede gezondheid. “Maar een gezond lichaam is minder belangrijk voor het welbevinden van iemand dan soms wordt gedacht. Vrienden en familie en een prettige leefomgeving spelen een veel belangrijker rol. En laten dát nou precies de zaken te zijn waar je zelf iets aan kunt doen. Het is daarom belangrijk dat je op tijd begint met aan de knoppen te draaien. Bereid je goed voor op later. Wat dat betreft is oud worden best hard werken.”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten