De ambitie van Bas Leerink

Bas Leerink is nu lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVens), maar was eerder betrokken als lid van de Raad van Bestuur van Menzis. Hij was dagelijks in de weer met zorgmanagement en innovatie van zorgaanbod. Niet gek dus, dat hij met groot enthousiasme bijdraagt aan experimenten van het NPO. “Het zorgt ervoor dat we niet blijven stilstaan.”

Betrokken vanwege: lidmaatschap Raad van Bestuur Menzis
Wens: zorg dichtbij de patiënt en meer ruimte voor de huisarts

Bas Leerink

Op Twitter schrijft Leerink: ‘gooi de deuren open en maak zaken bespreekbaar’. En dát is precies wat hem aanspreekt in initiatieven als het Nationaal Programma Ouderenzorg. “Er bestaan volop goede ideeën om de zorg te verbeteren. Maar deze kunnen enkel beklijven als ze besproken en gedragen worden door de patiënt, in dit geval de ouderen en hun mantelzorgers. Om die reden neemt Menzis ook deel aan het Programma Geïntegreerde Ouderenzorg van het Netwerk Ouderenzorg Regio Noord, waarbij zij investeert in een samenhangend en preventief zorgaanbod.”

Mooie ontwikkelingen

Leerink is enthousiast over ‘de mooie ontwikkelingen’ binnen de ouderenzorg. “Zorgverleners zijn zeer bevlogen mensen. Wel mogen zij meer over de eigen grenzen heen kijken, bijvoorbeeld naar wat de oudere wil. Want dan blijken aspecten als een sterk sociaal netwerk en een veilige woonomgeving net zo belangrijk als een blakende gezondheid.” Volgens Leerink is het daarom goed te beseffen dat zorg ondersteunend – en dus niet altijd leidend - is. “En ja, dat betekent soms dat je als arts bewust de afweging maakt om geen zorg te verlenen als dat niet goed is voor de kwaliteit van iemands leven.”

Dichtbij de patiënt

Om die afweging tussen gezondheid en kwaliteit van leven goed te kunnen maken is het belangrijk dat er meer zorg thuis of dichtbij huis wordt aangeboden. Alleen dan weet je wat er speelt. Leerink: “Een centrale rol hierbij is weggelegd voor de huisarts en wijkverpleegkundige, die persoonlijk contact hebben met de patiënt. Ik zie die toekomst vooral in geïntegreerde eerstelijnscentra dichtbij de patiënt. Huisartsen en andere zorgverleners werken daar nauw met elkaar samen om hun patiënten gezond en gelukkig te houden. Maar dan moeten zij daar wel de ruimte voor krijgen.”

Blijven aansluiten

Er valt genoeg te winnen dus, maar kan dat wel nu de geldkraan steeds vaker wordt dichtgedraaid? “Het zijn onzekere tijden, maar juist daarom is het belangrijk dat we blijven experimenteren. Voor de zorg is het ‘uur U’ aangebroken. Iedereen is zich daarvan bewust en vindt dat het anders moet. Programma’s als het NPO dragen bij aan een andere manier van kijken naar zorg. Het is daarbij wel de kunst om het zo open mogelijk te houden en te blijven aansluiten bij ontwikkelingen in de markt. Wij proberen daar op onze manier aan bij te dragen.”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten