De ambitie van Anne Marie Bas

De nieuwe locatie Leilinde van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) heeft het allemaal: detectie met infrarood zodra cliënten hun bed uitgaan en de mogelijkheid voor chips in schoenen waarmee deuren al dan niet opengaan. Anne Marie Bas, voormalig projectleider opleidingen bij het WZH: “Maar het wordt in de dagelijkse praktijk nog niet gebruikt. We willen onze medewerkers er daarom bekender mee maken. En ook studenten er al tijdens de opleiding kennis mee laten maken.”

Betrokken vanwege: de start van een onderwijsproject over domotica
Wens: meer gebruik van domotica, onder meer door vooroordelen weg te nemen

Anne Marie Bas

Twee redenen noemt Bas voor het feit dat domotica nog niet in gebruik is. “Allereerst is de domotica vooral vanwege technische redenen aangebracht, met de gedachte ‘Oh, dat kan ook, dat is leuk’. Er was weinig aandacht voor wat er vanuit de zorg handig is.” Daarnaast is het de onbekendheid van medewerkers met de technieken. “Het is vooral nog eng om ermee te werken. Wat de boer niet kent…”

Ethische vraagstukken

Maar volgens Bas is domotica juist heel normaal. “De afstandsbediening van het zonnescherm of het cameraatje om te zien wie er bij je aanbelt: eigenlijk gebruiken we al veel domotica. Dat is dan ook meteen het eerste deel van de e-learningmodule die we willen gaan ontwikkelen voor medewerkers: laten zien dat het normaler is dan je denkt.” Het tweede en derde deel gaan meer over de toepassing ervan. “Over vooroordelen, discussiepunten en ethische vraagstukken. Denk aan videoverbindingen: voordeel is dat je ziet of er iets aan de hand is, maar hoe zit het met de privacy van de cliënt? Daarbij zullen we ook casussen bespreken.”

Gadgets en domotica

Het Haagse ROC Mondriaan sluit aan bij het project en wil domotica deel gaan laten uitmaken van het onderwijsprogramma. “Want eigenlijk is het gek”, stelt Bas. “Zo hebben leerlingen de nieuwste gadgets, maar voor domotica is nog geen aandacht! Daarom willen we een speciale onderwijsmodule ontwikkelen. Met name over de toepasbaarheid van domotica. Wanneer zet je het in en hoe kan het je ondersteunen bij je verpleegkundige taken? En als de studenten het tijdens de opleiding leren, nemen ze die kennis als bagage mee in de praktijk. Zo kunnen ze zorgen voor een frisse wind in de organisatie.”

Ondersteuning

Wat de projectleden vooral willen bereiken is dat de inzet van domotica bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg. En dat medewerkers dat ook zien. “Dat het niet alleen gaat om effectievere inzet van personeel, maar dat het tijd oplevert die je ergens anders weer voor de cliënt kunt inzetten. En dat je altijd die afweging maakt of en zo ja, hoe domotica nodig is. Het is geen vervanging, maar ondersteuning.” Bas is in ieder geval blij met de reacties tot nu toe. “Mooi is vooral dat zoveel partijen geïnteresseerd zijn. Van ondersteunende partijen tot onderwijs- en zorginstellingen. We krijgen daardoor veel hulp, van lector Bert Mulder (lectoraat Informatie, Technologie en Samenleving) tot de kenniscirkel Domotica van Vilans. Ik hoop dan ook dat aan het einde van het project, voor de zomer van 2012, onze onderwijs en e-learningmodule ook door andere instellingen gebruikt gaan worden. We houden hier nu al rekening mee bij bijvoorbeeld de technische bouw van de e-learningmodule.”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...