Actief in Zorg en Welzijn Ouderen Netwerk Nijmegen

Na een carrière als longarts werd Jan Festen (72) gevraagd lid te worden van de katholieke ouderenbond. En kwam hij als vertegenwoordiger van ouderen terecht in Zorg en Welzijn Ouderen Netwerk Nijmegen. “Ik mankeer zelf niets, maar heb wel kennis van zorg en herken mechanismen uit de academische wereld.” Daarmee wil Festen een bijdrage leveren aan de projecten van het NPO. “Zodat deze echt aansluiten bij wat ouderen wensen.”

Foto: Theo Peeters

Festen herkent als academicus dat wetenschappers vaak op een ander ‘niveau’ praten. “Vooral met een woordkeuze die onbegrijpelijk is voor een leek. Onnodig, maar ik snap het wel, ik deed daar misschien vroeger zelf ook aan mee. Ik weet ook dat het lastig is om academische taal begrijpelijk te maken, want ik werkte mee aan een zorgrubriek in een tijdschrift. Maar daardoor weet ik ook dat het wel simpeler kan!”

Verbinding met welzijn

Jargon is dan ook iets wat het doelgroeppanel in Nijmegen heeft aangepakt. “We kregen een projectvoorstel ter beoordeling voorgelegd, een lange ingewikkelde tekst. We hebben meteen gezegd: dat moet begrijpelijker en in één A4. Voor onderzoekers is dat overigens ook goed. Het dwingt hen goed te beschrijven wat ze willen met een project.” Nu krijgt het panel de voorstellen steeds met deze samenvatting aangeleverd. Bij het beoordelen daarvan letten ze vooral op of een project de verbinding legt tussen zorg en welzijn en of er aandacht is voor de oudere zelf. “Het moet niet alleen gaan over de medische wereld, maar ook over hoe de oudere het beleeft.”

Kwetsbare ouderen vertegenwoordigen

Bijzonder vindt Festen dat de panelleden bij de beoordeling vaak tot dezelfde conclusie komen. Bijvoorbeeld dat ouderen totaal niet zitten te wachten op een bepaald project. “Blijkbaar denken we hetzelfde over wat ouderen willen. Toch is het heel moeilijk om als vitale oudere, kwetsbare ouderen te vertegenwoordigen. Wat willen zij precies? En vooral: hoe krijg je dat boven tafel? Achter een vraag zit vaak weer een andere vraag, bijvoorbeeld een levensvraag achter een medische vraag. Meer dan luisteren naar kwetsbare ouderen kunnen we niet doen. Samen met de ouderenkoepel CSO proberen we hiervoor een aanpak te bedenken.”

Niet laten overdonderen

Het ouderenpanel in Nijmegen timmert in ieder geval flink aan de weg. Daarbij krijgen ze ook hulp van het netwerk. “We krijgen aanvullende uitleg over de onderzoeken en over hoe deze passen in het grotere geheel van het NPO. Verder wordt er goed naar ons geluisterd en hebben we een grote stem. Ik hoor van andere netwerken wel eens dat ouderen overdonderd worden, maar ouderen moeten wat mij betreft vooral blijven zeggen wat ze willen.” Volgens Festen is hierbij ook een rol weggelegd voor onderzoekers, hoewel deze in Nijmegen welwillend zijn en luisteren naar de bijdrage van het ouderenpanel.

Vertaling naar dagelijks leven

Waar Festen zich nu nog zorgen over maakt is hoe het straks verder moet met de projecten en de participatie van ouderen als het NPO is afgelopen. “Daar moeten we nu al over nadenken. Dat het project niet als proefschrift in een kast verdwijnt maar dat het voor de zorg een echte verbetering oplevert. Sowieso moet de beroepsgroep ervoor zorgen dat de focus op de patiënt blijft liggen. Niet alleen weten wat het doel is van een methode, maar ook wat de patiënt wil en ervan verwacht. Daarnaast dat het niet blijft bij wetenschappelijk onderzoek, maar dat het ook gaat om wat de patiënt daarvan merkt in zijn dagelijks leven.”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten