Zelfredzaamheid bij ouderen

Als gepensioneerd wijkverpleegkundige en maatschappelijk werkster in de ggz kent Wilhelmina Quartel (93) de zorg van binnenuit. Vóóral van binnenuit, want zelf heeft ze op haar leeftijd nog steeds weinig met zorg te maken. “Ik ben dan ook een tevreden mens en verveel me niet.”

Wilhelmina Quartel

Uiteraard komt mevrouw Quartel weleens bij de huisarts. En bij voorkomende klachten bij een specialist. “En eens in de drie maanden komt iemand mijn bloeddruk meten, waarvoor ik ook medicijnen slik. Maar ik kan alleen maar zeggen dat alles prima gaat. Ik heb in mijn werk en leven nogal wat gezien. En daarmee vergeleken heb ik het goed.”

Veel vrijheid

Eens in de maand heeft mevrouw hulp in de huishouding en voor de boodschappen maakt ze regelmatig gebruik van het seniorenbusje. “Verder doe ik alles zelf. Dat geeft veel vrijheid. Ook voor de andere dingen die ik allemaal doe: boeken lezen met de leesclub, scrabbelen met mijn zus en vriendin, gymen en breien. En natuurlijk ook de actualiteit een beetje bijhouden.”

Echt tijd voor mensen

Jammer vindt ze wel dat de zorg de afgelopen decennia zo anders is geworden. “De mensen krijgen hulp ‘op de klok’. Vroeger was dat anders, dan had je écht tijd voor de mensen. Gelukkig hoorde ik onlangs nog dat dat in sommige gemeenten inmiddels wel weer gebeurt, dat de wijkverpleegkundigen meer tijd kunnen besteden aan de patiënten. Ook voor een praatje bijvoorbeeld. Bovendien schijnt het ook voordeliger te zijn.”

Uit sociaal isolement

Ook positief is mevrouw Quartel over de hulp die haar vriendin - 94 jaar oud - sinds kort krijgt. “Zij is beginnend dementerend en daarom gaat ze nu vier keer per week naar de dagopvang. Ze wordt dan opgehaald om 10 uur en om 16 uur weer thuisgebracht. Dat is geweldig. Natuurlijk moet je een deel wel zelf betalen hoor, maar je krijgt ook eten, koffie en thee. En ze doen dan bijvoorbeeld spelletjes. Ik vind het erg goed dat mensen op deze manier uit hun sociaal isolement worden gehaald.”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten