Senior City Week

Jem van den Burg (70) en zijn vrouw wonen nog maar net in Nijmegen. “We hebben hier meer sociale leefruimte, en mijn vrouw, die reuma en artrose heeft, kan hier gemakkelijk met haar scootmobiel de stad in.” Maar minder druk hebben ze het niet. Ze wonen namelijk in de beheerderswoning van de Joodse begraafplaats, met de bijbehorende taken. “We genieten er erg van dat we hier mogen wonen.”

Foto: Theo Peeters

Het regelen van begrafenissen en het onderhouden van de begraafplaats is niet het enige dat Van den Burg doet. Hij is onder meer ook betrokken bij Zorgbelang, actief in de reumavereniging Gelderland, doet archiefonderzoek naar de Joodse gemeente, vrijwilligerswerk en is mantelzorger van zijn vrouw. Daarnaast zit hij in het doelgroeppanel van NPO-netwerk Zorg en Welzijn Netwerk Nijmegen. “Wat ik kan doen dat doe ik graag”, vertelt hij in de ontvangstkamer van de begraafplaats, waar hij ook familie van overledenen ontvangt.

Plezier én nut

Van den Burg zit zo’n anderhalf jaar in het doelgroeppanel van het NPO. “Een hechte club die elkaar goed aanvult, ieder heeft zijn eigen rol. Ik probeer er bijvoorbeeld wat humor in te brengen. Een kwinkslag kan toch voor een ander perspectief zorgen. We beoordelen projectvoorstellen, die wat ons betreft kort en bondig geschreven moeten zijn.” Verder geeft Van den Burg aan wat hij belangrijk vindt als het gaat om ouderenzorg en welzijn. “Een beweegprogramma bijvoorbeeld, ik vind niet dat je zoiets kun opleggen. Iets moet plezier geven én een functie hebben. Vaak wordt iets opgelegd omdat het goed voor je is. Maar dan ga je voorbij aan de vraag van de ouderen zelf.”

Ook kwetsbare ouderen

Het betrekken van de achterban, kwetsbare ouderen, is volgens Van den Burg echter moeilijk. Dat bleek ook tijdens de Senior City Week in Nijmegen, een week vol activiteiten voor ouderen, waarbij Van den Burg betrokken was. “Een week waarin we ook als panel wat meer bekendheid wilden geven aan wat Zowel NN doet en wat ouderen daaraan hebben. Toch komen daar meer de actieve ouderen op af. In het vervolg zullen we meer moeten kijken hoe we de kwetsbare ouderen bereiken. Desalniettemin was het een goede week, een mooi nieuw initiatief, met een gevarieerd programma, goed verspreid door de stad.”

Aandacht voor komende generatie

Van den Burg constateert niet alleen dat het bereiken van kwetsbare ouderen lastig is, hij probeert het ook te verbeteren. “Ik denk bijvoorbeeld aan een buddy-systeem, waarbij ouderen een buddy hebben met wie ze naar zoiets als de Senior City Week kunnen. Dan is de drempel toch lager. Daarnaast kunnen huisartsen misschien een nog grotere rol spelen in het traceren van kwetsbare ouderen.” Om echt het verschil te kunnen maken is volgens Van den Burg continuering belangrijk. “De Senior City Week bijvoorbeeld, zouden we volgend jaar verder kunnen verbeteren op basis van onze ervaringen nu. We hopen dan ook dat daar geld voor is, zodat we echt wat kunnen bereiken.”

Lees meer over de Senior City Week.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...