Krachtig cliëntperspectief: participatie van ouderen

“Er is een groot verschil tussen aanhoren en luisteren. Zorgprofessionals vergeten dat nogal eens.” Clemens Lambermont (82) uit Oostkapelle zet zich met overtuiging in voor de eigen inbreng van cliënten. “Toen ik laatst bij een zorgverzekeraar werd gevraagd mee te denken, kreeg ik gewoon het woord niet. Ouderen worden vaak niet als gelijkwaardige partij gezien.”Foto: Marco De Swart

Toen Lambermont in 2008 werd gevraagd mee te denken met de opzet en uitvoering van het project Krachtig Cliëntperspectief twijfelde hij geen moment. “Mijn hele leven kom ik al op voor de zwakkeren. Tijdens mijn werkende leven onder meer als maatschappelijk werker en na mijn pensioen als bestuurder van allerlei patiënten- en ouderenorganisaties. De mogelijkheid om iets te kunnen betekenen, laat ik niet aan me voorbijgaan.”

Moeizame participatie

Lambermont noemt de participatie van ouderen tot nog toe ‘moeizaam’. “Zorgverleners en politici hebben de mond vol van ‘eigen verantwoordelijkheid’ en ‘eigen regie’. Maar ik denk dan; mag ik dat misschien zelf bepalen? Het is nu nog vaak zo dat zorgaanbieders, onderzoekers en beleidsmakers beslissingen vóór de ouderen nemen in plaats van mét.”

In de huid kruipen

Toch weerhoudt dat Lambermont er niet van om in te stappen in het project. En naast het geven van zijn inbreng, komt hij ook met suggesties om het participatieproces beter in te richten. Bijvoorbeeld door als professional vaker in de huid van de oudere te kruipen. “Een bijeenkomst om half negen in de ochtend aan de andere kant van het land is voor een oudere die afhankelijk is van het openbaar vervoer niet haalbaar. Denk daar over na tijdens het organiseren van zo’n bijeenkomst.”

Uitdaging

Het project is inmiddels onderdeel van Lambermonts leven geworden. “Ik ben strijdbaar en hoop me nog lang in te kunnen zetten voor mijn kwetsbare lotgenoten. Gekscherend zeg ik wel eens ‘Ouderdom was vroeger een zegen, nu is iedereen er tegen’. Ik zie het als een mooie uitdaging om dat adagium in de toekomst om te draaien.”

Meer informatie

Op de pagina Ouderen staan publicaties die voortgekomen zijn uit het project Krachtig Cliëntperspectief.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

Meer weten...