Bezoek van scholier (maatschappelijke stage)

Mevrouw Frijmuth-Floris (87) woont in een Rotterdamse flat waar allerlei ondersteuning en voorzieningen voorhanden zijn. “Je kunt hier twee keer per week warm eten, koffie drinken en spelletjes doen. Maar voor mij hoeft dat niet. Ik blijf liever in mijn eigen huis waar ik kan doen en laten wat ik wil.” Met weinig aanloop van familie en kennissen, maar met veel muziek en boeken. “En als ik iets wil dan regel ik dat wel. Ik ben met de jaren brutaler geworden.”

Foto: Rogier Bos

Na twee hartaanvallen, een longontsteking, de ziekte van Crohn en valpartijen is de gezondheidszorg voor mevrouw bekend terrein. “Ik kom regelmatig in het ziekenhuis en bij de huisarts. Daar hoef ik gelukkig niet alleen naartoe. Via de organisatie voor ouderenzorg ben ik in contact gekomen met een echtpaar dat dan met mij meegaat. Dan kunnen we ook met de auto gaan. Als ze niet kunnen is dat ook niet erg, dan bel ik vervoer op maat of ga ik met de wijkbus.”

Bellen voor hulp

Kortom: als iets niet lukt, dan regelt mevrouw Frijmuth het op een of andere manier. “Mijn dochter kan niet vaak langskomen en ik kan ook niet alles aan mijn schoonzoon vragen. Dus bel ik gewoon de organisatie op. Zo heb ik een rollator en een scootmobiel geregeld. Ook krijg ik thuiszorg. Die komen ’s ochtends en ’s avonds vanwege mijn katheter. Verder doet de hulp de was en af en toe wat boodschappen.” Mevrouw is niet bang voor de tijd dat ze de dingen niet meer zelf kan regelen. “Dan heb ik gewoonweg geen keuze en moet ik naar een verpleeghuis.”

Goed vermaak

Het sociale netwerk van mevrouw is niet erg groot. “Maar ik ben eigenlijk ook wel gewend alles alleen te doen. Ik vermaak me goed met boeken. Ik leef me helemaal in, de personages zijn mijn vrienden.” Die boeken kan ze lenen uit de speciale ‘boekenkamer’ die beneden in de 55+ flat is ingericht. Voor haar eigen boeken was na de verhuizing naar de flat geen plaats meer. De boeken hebben plaatsgemaakt voor een verzameling kleurrijke beeldjes. En voor haar stereosetje, dat vlak naast haar stoel staat. “Ik luister heel graag naar muziek.”

Bezoek van scholier

Mevrouw Frijmuth heeft genoeg aan haar eigen gezelligheid, in haar knusse kamer heeft ze alles bij de hand. Wel heeft ze af en toe contact met de buurvrouw. En heeft ze de afgelopen tijd bezoek gehad van Fabian, een scholier die langskwam in het kader van zijn maatschappelijke stage. “Ik dacht eerst ‘straks krijg ik zo’n nozem over de vloer’, maar het was heel gezellig. We hebben veel gekletst, foto’s van vroeger gekeken en samen boodschappen gedaan. Zijn moeder heeft me zelfs voor het eten uitgenodigd. Die stage is nu over, maar hij komt nog een keer langs. Dat is toch wel gezellig, want oud word je niet voor je geluk.”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten