Deelnemer ouderenpanel

Zestien jaar geleden kreeg de vrouw van Loek de Heer (80) de eerste verschijnselen van de ziekte van Alzheimer. Inmiddels gaat het om vergevorderde dementie en zorgt hij volledig voor haar. Ze wonen nog altijd bij elkaar. “Ik heb alles geregeld zoals de huzaren deden bij hun saluutschoten: alles volgens een vast ritme en een vaste structuur. Zo weet mijn vrouw precies waar ze aan toe is.”

Foto: Theo Peeters

Slechts weinig 80-jarigen zijn waarschijnlijk zo bij de tijd als De Heer. Hij heeft alles zo geregeld dat een verzorgingstehuis, opname in een verpleeghuis of zelfs thuiszorg buiten beeld blijven. “Een interieurverzorgster doet het huis, het tuinbedrijf doet twee keer per jaar de tuin (‘het was de hobby van mijn vrouw’), mijn vrouw eet bij de dagbehandeling, via een bedrijf krijg ik 28 diepvriesmaaltijden per maand en iemand helpt me met strijken. Ik heb mijn eigen netwerk geregeld want ik wil eigen baas blijven.”

Zorgwereld van binnenuit

Door de jarenlange zorg voor zijn vrouw, kent hij de zorgwereld van binnenuit. Regelmatig moest de indicatie van zijn vrouw worden bijgesteld omdat de ziekte zich sneller ontwikkelde dan verwacht. Er volgde ook een ziekenhuisopname en dagbehandeling in een verpleeghuis werd noodzakelijk. En bij elke stap hoort regelen, overleggen met diverse hulpverleners en papierwerk. Iets waar De Heer overigens geen problemen mee heeft.
“Ik ben wel goed geholpen door het Steunpunt Mantelzorg” legt hij uit. “ Die kende ik niet voordat ik hulp nodig had voor mijn vrouw. Gelukkig praat ik makkelijk en zorg ik dat ik goed op de hoogte blijf. Veel ouderen vinden het moeilijk om vragen te stellen.”

Ouderenpanel

Via het Steunpunt Mantelzorg belandde De Heer ook in het ouderenpanel van het Zorg voor Ouderen en Welzijn Netwerk Nijmegen (ZOWEL NN). Bij het regionale netwerk zijn tal van hulpverleners aangesloten die via experimenten en onderzoeken de ouderenzorg verbeteren. Ze krijgen daarvoor financiële steun van het Nationaal Programma Ouderenzorg, dat door het kabinet in het leven is geroepen.
Het ouderenpanel kijkt mee met de onderzoekers of de plannen de zorg wel daadwerkelijk verbeteren. De panelleden geven ook tips. “Ik ben bij het netwerk gegaan omdat ik mijn vrouw kwijt ben”, zegt De Heer. “Als compensatie. Mijn vrouw is dood maar nog niet gestorven. Dat klinkt heel cru, maar we trokken altijd met zijn tweeën op. Daarbij komt dat ik inmiddels veel weet over de zorg. Als ik anderen daarmee kan helpen, dan doe ik dat graag. Dat doe ik liever dan een hobby zoeken. Zo heb ik direct het misverstand uit de wereld geholpen dat ouderen een uitgebreid netwerk hebben. Dat is helemaal niet zo!”

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten