Interactieve installatie: buiten komt voorbij

“Ik geniet van de momenten dat we samen zijn en samen dingen doen”, vertelt Carla in de videofilm over het kunstproject ‘Buiten komt voorbij’. Haar man is dementerend en woont sinds twee jaar bij zorginstelling Pleyade. “Ik denk dat hij ook geniet, alleen kan hij dat niet meer uiten.” Een interactieve installatie bij de instelling zorgt sinds kort voor een bijzondere activiteit: samen fietsen op de dijk.

Bij Pleyade is een plein ingericht met twee omafietsen en een panoramascherm, ontwikkeld door kunstenaars Carien Poissonnier en Job van Nuenen. Komen de fietsen in beweging, dan begint een film te spelen waarop allerlei personages voorbij komen. Carla: “Ik ga wel eens met mijn man fietsen op het pleintje. Fietsen op zich kan hij niet meer. En op deze manier is het gewoon geweldig.”

Blote voeten door de sneeuw

De ervaringen zijn positief, weet ook manager bij Pleyade Lia Lubbers te vertellen. “Familie is soms nog wat afwachtend om de fiets te gebruiken, maar zodra iemand opstapt zijn de reacties goed.” Op beeld verschijnt dan een dijk in vier seizoenen. Daarop komen – door de seizoenen heen – mensen voorbij. “Zo gebeurt het dat een meisje op blote voeten door de sneeuw loopt. De ouderen reageren dan direct: ‘dat kan toch niet, dat is toch veel te koud!’.”

Nieuwe verhalen

Ook komt Sinterklaas voorbij, een meisje op een paard en een man met een hengel. “Alle passanten roepen herinneringen op. Kinderen doen de dementerenden terugdenken aan de eigen jeugd of aan de tijd dat hun eigen kinderen klein waren. Ouderen beginnen spontaan over vroeger te vertellen. Dat levert voor de verzorgenden nieuwe verhalen en informatie over de achtergrond van hun cliënten op. Ook hebben we ontdekt dat een cliënt die slecht uit zijn woorden komt door de cadans van het fietsen gemakkelijker praat.”

Lees meer over het project Buiten komt voorbij of kijk op www.buitenkomtvoorbij.nl

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten