EigenKrachtWijzer: van zorg naar welzijn vanuit de eigen kracht met digitale vragenlijst NPO-project

De EigenKrachtWijzer is een digitale vragenlijst over alle zorg- en welzijnsthema’s voor ouderen. De lijst ondersteunt hen bij het vinden van eigen mogelijkheden om knelpunten op te lossen. Het geeft ouderen inzicht in de mogelijkheden om zelf hulpbronnen te activeren die hun kwaliteit van leven verhogen. Het versterkt hun zelfredzaamheid.

Voor welke professionals

  • mantelzorgers
  • professionals op het gebied van wonen, werken, welzijn en zorg
  • gemeenten

Voor welke ouderen

  • alle inwoners van een gemeente (ouderen in het bijzonder)

Hoe het werkt

De EigenKrachtWijzer (EKW) is bedoeld voor ouderen met meervoudige en complexe problemen. De EKW is een website voor het vinden van oplossingen op het gebied van wonen, werken, welzijn en zorg. De vragenlijst bestaat uit 15 onderwerpen. Een gebruiker kiest zelf met welke onderwerpen hij aan de slag gaat. Op basis van de antwoorden krijgt een gebruiker een lijst met suggesties die hem verder kunnen helpen. De gebruiker krijgt inzicht in zijn eigen situatie en kan persoonlijker en beter geholpen worden.

Wat het oplevert

De EKW blijkt een goed instrument te zijn om de zelfredzaamheid van inwoners, waaronder ouderen, te ondersteunen en te versterken. De EKW neemt de mogelijkheden van ouderen als centraal uitgangspunt. Daarnaast biedt de EKW ouderen een compleet overzicht van het gemeentelijk aanbod aan zorg en welzijn. Bovendien speelt het instrument in op de toenemende behoefte om zelfstandig via internet problemen te verkennen en oplossingen te vinden. Ook lijkt het invullen van de EKW eraan bij te dragen dat ouderen zich meer bewust worden van hun beperkingen op het gebied van mobiliteit en dagelijkse activiteiten.

Reageer

Wil je een link invoegen in de tekst? Zet deze tussen [].
Voorbeeld: [www.voorbeeld.nl] of [http://www.voorbeeld.nl]
Velden met een (*) zijn verplicht.

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. melding sluiten